City Insurance, fost lider al pieței asigurărilor cu peste 3 milioane de clienți doar pe zona RCA și cu sute de mii de creditori, deține bunuri cu o valoarea de piață de aproximativ 14 milioane de euro și o valoare de lichidare de puțin peste 10 milioane de euro, relevă un document publicat de lichidatorul companiei și consultat și de Economica. Este o sumă practic neglijabilă comparativ cu nivelul datoriilor înregistrate, chiar și dacă luăm în considerație doar sumele ce urmează să fie plătite de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) creditorilor de asigurări.
Dacă toate cele 200.000 de cereri de plată primite de FGA de la creditori de asigurări ai City Insurance (în principal șoferi loviți de asigurați cu RCA la City și service-uri care au reparat acele mașini) vor fi avizate și dacă dauna medie plătită se menține la nivelul de până acum, FGA va avea de plătit între 300 și 350 de milioane de euro, acestea fiind sume certe din falimentul City.
Comparând cu vânzările companiei din perioadele sale de glorie, toate bunurile rămase valorează cât 2-3 zile bune pentru vânzări de RCA. În medie, în cele nouă luni pe care le-a apucat din 2021, City a vândut de circa 9 milioane de lei pe zi, conform calculelor noastre, iar aceasta în condițiile în care vânzările s-au redus după ce a intrat sub administrarea FGA. Deci, în cel mai prost an al său, City ar fi acoperit din vânzări valoarea bunurilor din proprietate în nici o săptămână.
Dacă ar fi să luăm în calcul sumele din tabelul creditorilor (multe dintre ele înscrise sub diverse condiții sau reprezentând expuneri și nu creanțe certe) se merge chiar către 1 miliard de euro. De exemplu, doar firmele de asigurare care alcătuiesc Comitetul Creditorilor împreună cu FGA ar avea de încasat, în principal din regrese (mașini reparate pe CASCO de șoferi păgubiți de clienți cu RCA la City), peste 40 de milioane de euro. Li se adaugă Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR), care plătește datoriile externe ale City și care s-a înscris la masa credală cu peste 70 de milioane de euro, sumă ce ar putea fi chiar depășită pe măsură ce mai apar daune de plătit. Este evident, așadar, că cei 10 milioane de euro cât reprezintă valoarea de lichidare a bunurilor companiei nu înseamnă nimic.
Totuși, având în vedere experiențele falimentelor anterioare, cel mai probabil din disponibilitățile companiei vor apuca sa încaseze sume care să însemne ceva comparativ cu creanța doar societățile de asigurare creditoare. De asemenea, parte din bani vor merge spre onorariul lichidatorului, stabilit la 50.000 de euro lunar, după cum Economica a anunțat în premieră.
Pe lângă onorariul fix, lichidatorul va încasa și un procent din valoarea de vânzare a bunurilor. Cazul City Insurance este cu atât mai special, iar valorificarea bunurilor cu atât mai importantă cu cât sumele rămase în conturi în momentul intrării în faliment au fost foarte mici, adică sub 90 de milioane de lei. În cazul Carpatica, de exemplu, companie cu mult mai mică decât City Insurance lichidată tot de CITR rămăseseră în conturi peste 100 de milioane de euro, bani care au fost suficienți să acopere integral creanțele pretinse de asigurătorii creditori din regrese, cele ale BAAR, dar și alte creanțe.
Practic, pe lângă bunurile din patrimoniu, singura sursă de bani mai importantă pentru lichidator și creditori ar mai fi o datorie de circa 80 de milioane de lei a fostului proprietar City Insurance, garantată printr-un bond și câștigată în instanță. Despre această situație deloc ferită de suspiciuni Economica a scris pe larg, fiind singura publicație care a tratat subiectul la vremea respectivă.
Asigurătorii cu cele mai mari sume de încasat, în cazul City, toți parte din organismul care controlează lichidarea, anume Comitetul Creditorilor, sunt Omniasig (90 de milioane de lei), Groupama (66 milioane de lei) și Allianz Țiriac (64 milioane de lei). Este vorba, deloc întâmplător, de cei mai importanți vânzători de CASCO de pe piața locală, companii care au achitat în baza polițelor propriilor clienți daunele provocate de clienți cu RCA la City și care ar fi trebuit să fie compensați de compania acum falimentară.
Menționăm și că sumele cu care s-au înscris la masa credală cuprind și penalizări de întârziere. Aceștia sunt creditorii care au și cele mai multe șanse să încaseze sume care să conteze prin comparație cu creanțele.
Conform CITR, City Insurance mai deține 22 de autoturisme cu o valoare de piață de circa 500.000 de euro, un hotel într-o casă monument istoric din zona Batiștei-Calderon-Parcul Icoanei în valoare de 1,5 milioane de euro, plus mai mute birouri și apartamente.