Ca pregătire pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca statele membre UE să îşi reducă consumul de gaze cu 15%, începând din luna august şi până în luna martie. Iniţial, această ţintă va fi una voluntară, dar ar urma să devină obligatorie dacă Executivul comunitar declară stare de urgenţă.
„Cred că vom avea un acord. Înţelegem cu toţii că, atunci când cineva cere ajutorul, trebuie să răspundem. Ajutorul poate lua forme diferite, dar spiritul colaborării va triumfa”, a declarat marţi Teresa Ribera, în avanpremiera reuniunii miniştrilor europeni ai Energiei.
Analiştii se aşteaptă ca, la reuniunea de marţi de la Bruxelles, ţările UE să adopte o versiune revizuită a propunerii Comisiei, care să includă diferite excepţii astfel încât statele membre să urmeze diferite traiectorii naţionale.
Spania, o ţară care a investit puternic în infrastructura de import şi re-export a gazelor naturale spre restul ţărilor membre UE, se opune ideii de a forţa consumatorii şi companiile să îşi reducă consumul de gaze.
„Este corect pentru ca noi toţi să ne angajăm să ne reducem consumul cu 15%, însă trebuie adăugat că întregul efort de regazificare este unul foarte dificil”, a spus Ribera, adăugând că reducerea consumului de gaze trebuie să fie una pe baze voluntare. Teresa Ribera a mai precizat că Spania are cea mai mare capacitate din Europa pentru a regazifica gazele lichefiate importate şi, în acest context, s-a oferit să ajute alte state membre UE.
Separat, ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a spus şi ea că autorităţile de la Varşovia se opun impunerii unor ţinte obligatorii de reducere a consumului de gaze. „Nu putem accepta nicio decizie care este impusă ţărilor membre. Securitatea energetică este o prerogativă naţională”, a afirmat Anna Moskwa în avanpremiera reuniunii de la Bruxelles.
Miniştrii Energiei din ţările membre vor încerca să aprobe marţi propunerea Comisiei Europene, care are nevoie de o majoritate consolidată de cel puţin 15 state UE pentru a deveni lege.