„În ultimele trei decenii, costul mediu al şcolarizării în universităţile publice a crescut cu peste 250%, în timp ce veniturile unei familii medii au crescut cu doar 16%”, a constatat Obama într-un discurs susţinut în faţa a sute de studenţi la o universitate din Buffalo, în statul New York (nord-est).
„În medie, un student care se împrumută în vederea finanţării a patru ani de studii superioare termină cu o datorie de peste 26.000 de dolari”, a subliniat preşedintele.
„Nu putem să stăm ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic, pentru că acest lucru va afecta tinerele genraţii, angajaţii, ţara, ani de zile”, a declarat Obama, care a început la Buffalo un turneu de două zile cu autocarul pe tema luptei împotriva preţului prea mare al studiilor.
El a dezvăluit căile de luptă împotriva acestei „crize”, şi anume crearea până la începerea anului şcolar în 2015 a unui sistem de evaluare care să stabilească ce instituţii oferă cel mai bun raport calitate-preţ studenţilor săi.
Obama a apreciat totodată că „a venit vremea încetării subvenţionării şcolilor care nu au destule rezultate bune” din fonduri publice şi i-a avertizat pe studenţii care beneficiază de un ajutor din partea statului că este necesar ca ei, conform planului său, să promoveze examenele parţiale înainte să primească restul bursei.
Şeful statului american, care promovează de aproximativ o lună, pe teren, măsuri în favoarea clasei mijlocii, a îndemnat Congresul, în care adversarii săi republicani se află într-o poziţie de forţă, să îl ajute să abordeze acest dosar.
Preşedintele Comisiei pentru Educaţie din cadrul Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Kline, a luat notă de voinţa de reformă a lui Obama şi s-a declarat pregătit să o examineze, dar a spus şi că este „îngrijorat” de crearea unui sistem de evaluare a universităţilor pe care îl conideră „arbitrar”.