Bogdan Iordache, Underline Ventures: Estimăm că anul acesta vom investi un total de circa 2 milioane de euro în 4-5 startup-uri

Fondul de investiții cu capital de risc Underline Ventures, lansat recent, intenționează să investească o sumă totală de aproximativ 2 milioane de euro în patru sau cinci startup-uri, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Iordache fondatorul Underline Ventures.
Lidia Neagu - mar, 02 aug. 2022, 22:51
Bogdan Iordache, Underline Ventures: Estimăm că anul acesta vom investi un total de circa 2 milioane de euro în 4-5 startup-uri

Underline Ventures este susținut de peste 20 de fondatori și specialiști în tehnologie de la companii precum UiPath, Green Horse Games, Telerik, Elrond, MorphL, Smartbill, CleverTaxi, Tremend și altele, alături de investitori specializați în fonduri cu capital de risc.

”Fondul are o dimensiune ok, și va deveni și mai mare în perioada imediat următoare. Estimăm că anul acesta vom investi în 4-5 startup-uri un total de aprox. 2 milioane de euro. Nu avem un plan de investiții pe care să fie nevoie să îl respectăm, ci intrăm într-un parteneriat cu antreprenorii doar cand aceștia au planurile aliniate cu planurile noastre”, a spus Bogdan Iordache.

Suma maximă pe care un startup o poate ridica de la Underline Ventures este de un milion de euro, iar valoarea medie în jur de 500.000 euro.

De la lansare, la începutul lunii iulie, și până în prezent reprezentanții fondului au discutat cu peste 150 de startup-uri, din care câteva zeci au trecut la discuții mai avansate.

”Nu suntem concentrați pe o verticală anume și cred că, deocamdată, dată fiind starea pieței, Europa de Est poate fi adresată printr-un fond generalist. Discut, în măsura în care îmi permite timpul, cu cât mai mulți antreprenori – dar mă concentrez pe cele care consider că au oportunitatea să crească repede”, explică fondatorul Underline Ventures.

Până acum, discuțiile au fost purtate cu startup-uri care sunt aproape de momentul lansării, fie imediat după, și caută prima rundă de finanțare, precum și cu startup-uri care au lansat deja, și au uneori un venit semnificativ, dar nu au o direcție clară de creștere, și, uneori, pot fi ajutate să își să dezvolte această strategie.

Referitor la oportunitățile de finanțare pe care fondatorii de startup-uri le au la dispoziție, Iordache crede că nu sunt atât de multe fonduri în România.

”Sigur, avem cinci fonduri locale, dar doar patru dintre ele oferă bani pentru prima fază de finanțare a unei companii, alături de câteva comunități și platforme pentru angel investors. Și mai avem alte câteva fonduri din țările din proximitate (Bulgaria, Turcia, Polonia) care se uită proactiv la investiții în România. Însă, atunci când ridici o primă rundă de finanțare, șansele ca să convingi pe cineva sunt foarte mici. Sunt încă mult prea puține fonduri și prea puține păreri, atunci când este evaluat un startup aflat la început. 

Motivul pentru care am înființat Underline Ventures este pentru că eu cred că le pot oferi antreprenorilor din tech, pe lângă finanțare, și ajutor pentru a-și defini strategia și obiectivele de dezvoltare potrivite, dar și să-și găsească angajați și capital pentru rundele următoare”, explică acesta.

CITEȘTE ȘI:

Pentru fondatorul Underline Ventures succesul unei tinere companii este ca aceasta să ajungă la venituri anuale recurente de zeci de milioane de euro.

”Cred că fiecare fondator își poate defini succesul în felul lui. Sunt “de succes” și companiile care sunt cash-flow positive și au profit, și cele care sunt single-employee. Doar că noi nu ne ocupăm de acelea. Iar un proxy către acest succes este capacitatea de a ridica o rundă de serie A”.

De asemenea, crede că lista de greșeli pe care un antreprenor le poate face este ”infinită”.

”Greșelile fac parte din joc și contează sa nu faci greșeli decisive. De asemenea, conteaza ca ele să fie contrabalansate de și mai multe decizii bune. Dar nu trebuie să ne fie frică de greșeli. Startup-urile se dezvoltă într-un context de incertitudine mereu, e imposibil să nu faci greșeli – poate cea mai mare greșeală este să nu faci lucruri de teama unei greșeli”, spune Bogdan Iordache.

Cât privește opțiunile pe care le are un antreprenor pentru a-și dezvolta afacerea, Iordache consideră că sunt la fel de dezvoltate, uneori și mai dezvoltate decât multe alte țări din regiune.

”În mod notabil, România are 3 companii de tech evaluate la peste 1 miliard de dolari – UiPath, Bitdefender, eMAG – un lucru excepțional, care nu se mai întâlnește în aproape nicio țară est-europeană, cu excepția Estoniei, Ucrainei și Poloniei. Asta înseamnă un număr mare de profesioniști experimentați în dezvoltarea de produse și de companii de high-growth pe piața internațională, care pot contribui la dezvoltarea următoarei generații de startup-uri”.

Potrivit acestuia, piața de investiții s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani – și, deși va urma o scădere, va urma și o infuzie semnificativă prin componenta de venture a PNRR. 

”Există fonduri de investiții, programe pentru antreprenori, diferite comunități care să le susțină dezvoltarea, și apoi mai există YouTube și o infinitate de resurse educaționale pentru antreprenori. Cred că avem tot ce ne trebuie în România. Mai trebuie doar muncit în direcția corectă”.

Pe lângă fondurile de investiții private, statul român derulează la rândul său programe de finanțare pentru startup-uri și a lansat de curând o nouă ediție a Startup Nation, cu un buget de 520.031.000 de lei. Despre acest program, Iordache crede că în contextul macroeconomic actual, este mai degrabă bun decât rău, dar nu cu mult. 

”Nu cred că cele mai promițătoare startup-uri își vor dori bătaia de cap de a lua bani de la stat. Fondatorii vor să construiască produse, companii și echipe, nu să își petreacă timpul cu birocrația inevitabilă a interacțiunilor cu statul. 

Am putea spune, deci, că startup-urile mai puțin evidente, dar care poate vor reuși să se dezvolte în companii semnificative, ar putea fi finanțate de banii guvernamentali după ce au fost ocolite de investitorii privați – o posibilitate care, dat fiind contextul macroeconomic, nu este de înlăturat”. 

Acesta mai crede că dezavantajul este că vor fi finanțate și multe startup-uri care nu ar trebui finanțate în mod normal, care vor bloca niște profesioniști în proiecte fără perspective o perioadă de timp. Iar acest lucru va pune presiune pe piața forței de muncă, iar cele mai bune startup-uri nu se vor putea dezvolta la fel de repede.

Pentru acest an, Underline Ventures dorește să fie foarte vizibili către fondatorii cu care își dorim să încjeie un parteneriat în viitor și să înceapă construcția unui portofoliu de investiții cu potențial. Iar pentru anul viitor, reprezentanții fondului spun că vor să finalizăm subscrierea la fond. 

Cunoscut ca fondator al How to Web, una dintre cele mai cunoscute 10 conferințe de startup-uri din Europa, lansată în 2010, Bogdan Iordache a fost și fondatorul companiei de tehnologie Conectoo (vândută în 2013) și investitor în cadrul fondurilor de investiții Gecad Ventures și 3TS Capital Partners, dar și MVP Academy.

Te-ar mai putea interesa și
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere silvice, corectare de torenţi şi utilaje moderne, sumele......
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, ...
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...