Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat sâmbătă că executivul respinge ‘calea unei soluţii militare’ în această ţară din Orientul Mijlociu şi mizează pe soluţionarea politică.
Noi nu credem că aceasta se poate rezolva militar, din afară, ci doar prin găsirea unei soluţii politice în Siria, a explicat purtătorul de cuvânt.
De asemenea, relatează EFE, cancelarul german a salutat sâmbătă disponibilitatea Rusiei ca o comisie internaţională independentă să ancheteze pe teren ultimul atac cu arme chimice al trupelor loiale lui Assad, care este posibil să se fi soldat cu moartea a o mie de persoane, potrivit rebelilor care luptă contra guvernului.
Acuzaţiile unei părţi a opoziţiei că guvernul sirian a folosit arme chimice, miercurea trecută, în războiul civil care devastează ţara arabă a declanşat un val de proteste internaţionale şi, din nou, dezbaterea asupra intervenţiei internaţionale pentru a pune capăt conflictului. De la începutul războiului, Germania s-a arătat în favoarea unei soluţii negociate, în pofida dezamăgirii pe care această poziţie a cauzat-o unora dintre aliaţii săi, comentează agenţia spaniolă de presă.
Preşedintele american, Barck Obama, examinează sâmbătă eventuale opţiuni militare contra Siriei în urma acuzaţiilor referitoare la utilizarea armelor chimice, dar şeful executivului de la Casa Albă rămâne foarte reticent faţă de orice nouă aventură militară în Orientul Mijlociu, scrie AFP.
După prima reuniune pe această temă, desfăşurată joi, Obama şi-a convocat din nou sâmbătă dimineaţă echipa de securitate naţională. Casa Albă este sub presiune după acuzaţiile lansate de opoziţia siriană la adresa Damascului pentru comiterea atacului cu arme chimice, care ar fi făcut 1.300 de morţi, miercuri. Regimul preşedintelui Assad neagă acuzaţiile şi acuză, la rândul său, chiar pe rebeli că au folosit arme toxice în apropiere de Damasc. Bătând în retragere faţă de aliaţii săi europeni, Washingtonul rămâne extrem de prudent în legătură cu aceste acuzaţii, notează AFP.