Fondurile trimise din străinătate în România au crescut cu 41% în prima jumătate a anului – aplicaţie financiară

Fondurile personale transferate în România, în primele şase luni ale anului, au crescut cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, însă incertitudinea economică şi creşterea costului vieţii au făcut ca suma medie transferată să fie mai mică, conform datelor înregistrate de o aplicaţie financiară.
AGERPRES - mar, 02 aug. 2022, 15:18
Fondurile trimise din străinătate în România au crescut cu 41% în prima jumătate a anului - aplicaţie financiară

În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor de tipul peer2peer către utilizatorii din România a progresat cu 49% comparativ cu perioada anterioară, iar numărul clienţilor care folosesc aplicaţia pentru a transfera fonduri personale în România a fost de asemenea pe un trend ascendent (+54%).

Pe un trend descendent a fost însă valoarea medie transferată/ tranzacţie. Astfel, un utilizator Revolut a trimis în România mai puţin cu 11%, de la 1.908 euro sumă medie transferată în prima jumătate a anului trecut, la 1.702 euro/ utilizator, în semestrul I 2022, iar suma medie tranzacţionată la un transfer s-a redus cu 7% (de la 182 euro la 169 euro/ tranzacţie).

Portretul unui client al aplicaţiei care trimite bani în România poate fi descris astfel: are 25-34 de ani (40% din valoarea totală a fondurilor trimise în România provine de la această grupă de vârstă), locuieşte şi lucrează în Regatul Unit (62% din suma totală transferată), trimite familiei sau apropiaţilor, în medie, 169 euro/ tranzacţie.

După Regatul Unit, pe locul al doilea se află Germania (8% din totalul sumelor transferate), urmată de SUA (5,1%), Olanda (4,7%) şi Irlanda (4,7%). În top 10 se regăsesc ţări precum Franţa, Italia, Spania şi Elveţia, unde trăiesc şi muncesc, de asemenea, mulţi români.

În ceea ce priveşte segmentarea pe categorii de vârste, clienţii din generaţia 25-34 de ani au fost pe primul loc cu 38% din suma totală trimisă, urmaţi de segmentul 35-44 de ani (31%), 45-54 de ani (14%) şi 18-24 (13%). GenZers, cunoscuţi şi ca nativi digitali versatili, au fost lideri detaşaţi în ceea ce priveşte creşterea numărului de utilizatori şi al tranzacţiilor, în perioada menţionată.

Potrivit datelor comunicate de Eurostat, citate în comunicat, în 2019 România a beneficiat de o infuzie de bani din străinătate, prin transferuri de fonduri personale, în valoare de 7,3 miliarde euro (din care aproape 5,6 miliarde euro din UE). În 2020, suma totală a acestor transferuri s-a redus la aproape 6,7 miliarde euro, din care aproape 5 miliarde din UE.

În 2015, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, cu servicii de transfer de bani şi schimb valutar iar în România operează prin Revolut Bank, entitate înregistrată în Republica Lituania. În prezent, 20 milioane de clienţi din lume folosesc serviciile aplicaţiei financiare pentru a realiza peste 250 de milioane de tranzacţii pe lună.

Te-ar mai putea interesa și
NEPI Rockcastle a cumpărat unul dintre cele mai mari malluri din Polonia cu 373 de milioane de euro
NEPI Rockcastle a cumpărat unul dintre cele mai mari malluri din Polonia cu 373 de milioane de euro
NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, a cumpărat Magnolia Park, un mall din Wroclaw, Polonia, cu 373 de milioane de euro. ...
Regenerarea coridorului Dâmboviţei – CGMB a aprobat elaborarea unui PUZ. Care sunt principalele obiective
Regenerarea coridorului Dâmboviţei – CGMB a aprobat elaborarea unui PUZ. Care sunt principalele obiective
Consilierii municipali au fost de acord, luni, cu începerea demersurilor pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal având ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea a trei companii de către OMV Petrom
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea a trei companii de către OMV Petrom
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care OMV Petrom S.A. a preluat companiile Intertrans Karla SRL, Bridgeconstruct ...
Investiţiile străine directe au scăzut cu 32,5%, până la 6,75 miliarde euro, în 2023
Investiţiile străine directe au scăzut cu 32,5%, până la 6,75 miliarde euro, în 2023
Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în anul 2023 a scăzut la 6,75 miliarde euro, de la 10 miliarde de euro ...