Vizita lui Kishida „este prima vizită în Ucraina a unui ministru japonez de Externe în ultimii şapte ani”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ambasadei Japoniei la Kiev.
Această misiune la Cernobîl are ca scop împărtăşirea experienţei în domeniul gestionării catastrofelor nucleare, a adăugat el, fără să ofere alte detalii.
Ministrul japonez s-a întâlnit cu directorul centralei de la Cernobîl, potrivit unui fotograf AFP. El urmează să îl întâlnească luni pe omologul său ucrainean Leonid Kojara, la Kiev, pentru a discuta despre cooperarea bilaterală privind studierea şi lupta împotriva consecinţelor accidentelor în Japonia şi Ucraina, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.
Deşi sunt foarte diferite, cele două accidente sunt singurele catastrofe nucleare care au fost clasate la nivelul maxim 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES).
În urma cutremurului submarin cu magnitudinea 9 din martie 2011, un tsunami uriaş s-a abătut asupra coastelor de nord-est ale Japoniei, distrugând numeroase locuinţe şi avariant grav centrala nucleară de la Fukushima.
Aproximativ 19.000 de persoane au murit în această catastrofă naturală, dar nu există vreo statistică oficială cu privire la decese legate în mod direct de radiaţii nucleare emanate de la centrală.
Pe de altă parte, explozia pe 26 aprilie 1986 a Reactorului numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a contaminat Ucraina, Rusia şi Belarusul, pe atunci republici în cadrul fostei Uniuni Sovietice, dar şi o bună parte a Europei.
Mii de „lichidatori” au fost trimişi atunci fără echipamente de protecţie la locul accidentului, pentru a stinge incendiul şi a acoperi reactorul afectat.
Comitetul Ştiinţific ONU pentru efectele radiaţiilor recunoaşte doar 31 de decese în rândul operatorilor şi pompierilor legate în mod direct de catastrofă, în contextul în care Greenpeace estimează la cel puţin 10.000 morţile imputabile contaminării radioactive.