ANPC vrea să controleze dacă produsele aflate pe piața locală, fie ele produse aici sau importate, sub marca ”halal” respectă tehnologia specifică de producție și va colabora în acest sens cu Muftiatul Cultului Musulman din România, potrivit unui comunicat al instituției. în plus, cele două entități -au angajat să elaboreze împreună un ghid de bune practici pe zona produselor halal, care să fie diseminat operatorilor economici, să aibă loc apoi o campanie de consiliere și prevenție și, după ce aceste etape vor fi parcurse să se realizeze o verificare în piață a deținerii autorizațiilor specifice de către comercianți.
De asemenea, există în fază de proiect, în Parlamentul României, un act normativ care să reglementeze strict piața produselor halal și koșer și care să adauge, astfel, pachetului legislativ privind protecția consumatorilor în România, pentru a-l completa.
„Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a avut, pe 8 august 2022, o întâlnire cu Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România. Tema principală a întrevederii a fost modul în care ANPC poate verifica dacă produsele aflate pe piața din țara noastră, produse aici sau importate, sub marca ”halal” respectă această tehnologie de producție, nefiind vorba doar despre carne, ci și late produse care pot conține emulgatori sau aditivi pe bază de grăsimi vegetale sau animale, care nu se încadrează în normele ”halal”.
Muftiul Iusuf Murat a menționat temerea membrilor comunității religioase pe care o conduce, că nu toți comercianții de astfel de produse dețin autorizațiile speciale pentru comercializarea ”halal”, care în România, sunt puse la dispoziție de Muftiat și de o serie de ONG-uri de profil, afișarea mențiunii, fără a fi în concordanță cu calitățile produsului, constituind, de fapt, o practică comercială înșelătoare pentru consumator.