CEO al Hyundai Europe: Gama Hyundai va trebui să cuprindă în 2030 vehicule cu emisii zero în proporție de 65% – 70%

Michael Cole, președinte și CEO al Hyundai Europe, consideră că anul viitor circa 20% dintre vehiculele vândute în Europa de marca sa vor fi electrice, iar în 2030 se va ajunge la 65% - 70%.
Robert Stan - joi, 11 aug. 2022, 22:05
CEO al Hyundai Europe: Gama Hyundai va trebui să cuprindă în 2030 vehicule cu emisii zero în proporție de 65% - 70%

Prim manager de top non-coreean al diviziei europene a Hyundai, Michael Cole este cel sub comanda căruia marca din Coreea de Sud a reușit să își majoreze cota de piață din Europa de la 3,8% în 2021 până la 4,6% în prima jumătate a lui 2022. Totodată, în timp ce pe piața europeană cota mașinilor electrice a urcat la 9,9%, în cazul Hyundai aceasta a atins 16%.

Într-un interviu acordat Automotive News, șeful Hyundai Europe a explicat, mai întâi, că majorarea substanțială a cotei de piață a venit mai degrabă pentru că restul comercianților au vândut mai puțin decât estimau, decât pentru că marca sa a vândut mai multe mașini decât anul trecut.

„În ceea ce privește vânzările suntem cam acolo unde ne-am propus să fim. Am putut să ne creștem cota de piață pentru că am avut câteva produse noi grozave. Să nu uităm că 2022 este primul an complet pe piață al lui Ioniq 5. Cu toate acestea, nu ne așteptam ca acel volum să ne ducă la o cotă de 4,7%. Asta pentru că nu ne așteptam ca piața generală să fie atât de scăzută”, a explicat Michael Cole.

Conform acestuia, printre factorii care au ajutat Hyundai să crească în timp ce alte mărci n-au reușit acest lucru au fost „un management bun al lanțului de aprovizionare”, o gamă performantă de produse și apropierea de producătorii de semiconductori.

Oficialul Hyundai a explicat și că perioada mare de așteptare pentru unele modele ale mărcii, generată de lipsa unor componente, este diferită de la un model la altul. Astfel, dacă un i10 sau i20 poate fi livrat în mai puțin de trei luni, pentru un Ioniq 5 clientul trebuie să aștepte nouă sau chiar 12 luni.

„Istoric, clienții europeni sunt obișnuiți să aștepte atunci când achiziționează un vehicul cu valoare mai mare. Dar nu și atunci când este vorba despre mașini de clasă A sau B, de exemplu. Acum, trebuie să învățăm să trăim cu asta. (…) Un i10 sau i20 poate ajunge mai repede la client, iar în cazul lui Tucson timpul de livrare este mai mare pentru variantele hibride și plug-in hibride decât pentru cele cu motoare cu ardere internă”, a explicat Michael Cole.

În privința pieței totale, șeful Hyundai Europe consideră că aceasta „are capacitatea de a fi la nivelul anului trecut, dar va trebui să așteptăm și să vedem”.

El notează că, în baza datelor de acum, „vom vedea o piață destul de stabilă în a doua jumătate a lui 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă unele dintre problemele de aprovizionare se uşurează, poate că am putea vedea o mică creştere în a doua jumătatea a anului. Dar, în realitate, cred că piața va rămâne plat”.

Michael Cole consideră, de asemenea, că Hyundai ar fi putut depăși în primul semestru din 2022 recordul de vânzări atins în 2018 când a vândut în Europa 290.000 de unități, însă problemele de aprovizionare au ținut marca în frâu.

În prima jumătate a alui 2022, vehiculele cu emisii zero ale mărcii Hyundai au atins circa 16% din totalul mașinilor vândute. „Acestea sunt în mare parte BEV (n.n. – vehicule electrice cu baterie) și câteva unități Nexo cu celule de combustibil cu hidrogen. În prima jumătate a anului mașinile cu emisii zero au reprezentat aproape 1 din 6 vehicule vândute”, a menționat Michael Cole adăugând și că în 2023 se așteaptă la o cotă de 20% a BEV în totalul vânzărilor mărcii sale.

„Ioniq 6 ne va da un impuls. (…) Vom primi primele unități înainte de sfârșitul lui 2022. Comenzile vom începe să le preluăm spre sfârșitul acestui trimestru, astfel încât să putem face câteva livrări anticipate (n.n. – spre sfârșitul anului). Însă livrările de volum vor fi făcute abia în primul trimestru din 2023”, a declarat șeful Hyundai Europe.

Un alt factor de creștere al mărcii va fi, în viitor, și modelul Ioniq 7, un SUV electric de mari dimensiuni. În Europa, acesta nu va fi vândut într-un volum mare, însă totul depinde de reacția publicului la apariția acestui vehicul.

Comentând informația dezvăluită de LifeNews.ro, conform căreia Hyundai pregătește un model electric cu preț redus, Cole a menționat că „este un lucru pe care îl luăm în considerare deoarece vehiculele mici reprezintă o parte importantă a pieței europene. Nu am luat încă nicio decizie finală și a devenit puțin mai complicat acum având în vedere costul în creștere al materiilor prime. Un preț țintă de 20.000 de euro este o provocare nu doar pentru noi. Poate fi el realist? Având în vedere creșterea prețurilor la materiale, cred că devine din ce în ce mai dificil. Acesta este un lucru pe care îl vom stabili în următoarele 12 luni. Dar ne imaginăm un BEV mic, de intrare, care va fi o parte importantă a ofertei noastre viitoare”.

Un astfel de produs ar putea ajunge pe piață „după 2025”.

Vorbind despre planul european „Fit for 55”, cel care impune renunțarea la mașinile cu motoare termice, progresiv, până în 2035, șeful Hyundai Europe a explicat că, în viziunea sa, „cea mai mare provocare din Europa este disparitatea din regiune. Pe unele dintre piețele Europei Centrale sau de Est, poate chiar pe unele dintre piețele Europei de Sud, termenul limită de 2035 va fi o provocare”.

În plus, conform oficialului, ideea ca emisiile de CO2 să fie reduse cu 55% până în 2030 față de 2021 va însemna că întreaga flotă a producătorilor de mașini va putea fi vândută doar dacă în ea se vor afla în proporție de 65% – 70% vehicule electrice sau cu hidrogen.

„Acest lucru va fi greu, având în vedere lipsa infrastructurii de încărcare pe unele piețe din Europa Centrală și de Est. Dar sunt încrezător că noi putem ajunge acolo grație puterii dată de vehiculele noastre electrice”, a încheiat Michael Cole.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare de 30 de milioane de euro....
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...