Indicele preţurilor de consum a crescut cu 8,5% în luna iulie comparativ cu aceiaşi lună a anului trecut, potrivit cifrelor publicate miercuri de Departamentul Muncii. Economiştii se aşteptau la o inflaţie anuală de 8,7% în luna iulie, după ce în luna iunie preţurile de consum au înregistrat o creştere record de 9,1%.
Comparativ cu luna precedentă, inflaţia a fost nemodificată, ceea ce înseamnă că, împotriva oricăror aşteptări, preţurile de consum nu au suferit modificări, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la un avans de 0,2%, după ce în iunie indicele preţurilor de consum au înregistrat un salt de 1,3%, cea mai importantă creştere din ultimii 17 ani.
Departamentul Muncii a precizat că preţurile la benzină au scăzut cu 7,7% în luna iulie, după un salt de 11,2% în iunie, în timp ce preţurile la utilităţi au scăzut cu 3,6%. În schimb, preţurile la alimente au crescut cu 10,9% în luna iulie, cel mai puternic avans de după 1979.
În pofida acestui declin peste aşteptări al inflaţiei în luna iulie, este puţin probabil ca oficialii Rezervei Federale să îşi schimbe optica, după ce în ultimele luni au adoptat mai multe majorări de dobândă în încercarea de a controla inflaţia. Anterior, Fed a informat că va trebui să vadă mai multe luni de încetinire a ritmului de creştere a preţurilor înainte de a pune frână măsurilor de creştere a costului creditului.
În plus, cele mai noi date cu privire la inflaţie vin după ce săptămâna trecută au fost publicate alte date statistice, conform cărora economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări în luna iulie, ceea ce constituie o dovadă solidă că economia americană nu este încă în recesiune.