O intervenţie militară în Siria nu va avea ca obiectiv schimbarea regimului de la Damasc – Casa Albă

O posibilă intervenţie militară în Siria nu va include desfăşurarea de trupe terestre şi nu va avea ca obiectiv schimbarea regimului de la Damasc, întrucât asemenea acţiuni ar obliga SUA şi aliaţii lor să se implice mult mai profund în conflict, a precizat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, citat de agenţiile Reuters şi EFE.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 05:35
O intervenţie militară în Siria nu va avea ca obiectiv schimbarea regimului de la Damasc - Casa Albă

Potrivit postului CNN şi cotidianului The New York Times, care citează surse din guvernul american, un atac asupra Siriei va fi limitat şi se va executa cu rachete ghidate, lansate de pe distrugătoarele şi submarinele staţionate în Marea Mediterană, care vor viza aproape 50 de ţinte strategice.

Printre aceste obiective se regăsesc unităţi de artilerie, centre de comandă şi baze aeriene, dar nu şi depozitele de arme chimice, pentru a evita declanşarea unei catastrofe naturale sau umanitare. Conform respectivelor surse, alte obiective ar putea fi unităţile comandate de familia al-Assad şi facilităţile preşedinţiei siriene. Atacul ar urma să se desfăşoare în două valuri, pauza dintre ele având ca scop evaluarea pierderilor inamicului.

În prezent, Casa Albă aşteaptă un raport oficial al serviciilor de informaţii americane, ce ar urma să fie furnizat săptămâna aceasta, preşedintele Barack Obama urmând să decidă cum vor răspunde SUA în urma dovedirii atacului cu arme chimice asupra civililor. Potrivit surselor citate, raportul va conţine date despre comunicaţiile armatei siriene şi fotografii luate din satelit cu bazele şi echipamentele acesteia folosite în atacul cu arme chimice de pe 21 august, în apropiere de Damasc.

Într-un interviu acordat postului CNN, senatorul republican şi candidat la preşedinţia SUA în anul 2008, John McCain, a opinat că ar trebui iniţiată o ‘acţiune serioasă’ pentru a schimba cursul războiului civil în Siria, care deocamdată evoluează în favoarea preşedintelui al-Assad, astfel încât să se ajungă la răsturnarea de la putere a liderului de la Damasc.

Potrivit The New York Times, teama Statelor Unite de a interveni în conflictul sirian, chiar şi în mod limitat, este generată de un posibil aflux de refugiaţi înspre Turcia şi Iordania şi de riscul unor represalii din partea unor grupări care-l sprijină pe al-Assad, cum este cazul mişcării Hezbollah.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Rusia – Banca Centrală avertizează că presiunile inflaţioniste rămân ridicate
Criză Rusia – Banca Centrală avertizează că presiunile inflaţioniste rămân ridicate
Aşteptările inflaţioniste în rândul gospodăriilor din Rusia pentru anul viitor se situat la 13,4% în noiembrie, nemodificate faţă de octombrie, în timp ce presiunile inflaţioniste rămân......
Romgaz listează prima emisiune de obligaţiuni la BVB
Romgaz listează prima emisiune de obligaţiuni la BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Romgaz organizează, marţi, evenimentul de listare a primei emisiuni de obligaţiuni ...
Consiliul Afaceri Externe al UE se reunește azi și discută pregătirea apărării UE și situația din Ucraina
Consiliul Afaceri Externe al UE se reunește azi și discută pregătirea apărării UE și situația din Ucraina
Consiliul Afaceri Externe (Apărare) al Uniunii Europene se reuneşte azi, la Bruxelles, pentru a discuta despre pregătirea ...
Ministrul rus al resurselor naturale, în vizită în Coreea de Nord. Acesta s-a întâlnit cu  Kim Jong Un
Ministrul rus al resurselor naturale, în vizită în Coreea de Nord. Acesta s-a întâlnit cu Kim Jong Un
Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a primit luni la Phenian pe ministrul rus al Resurselor naturale, Aleksandr Kozlov, potrivit ...