Cursul a revenit sub 4,44 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri

Cursul de schimb a scăzut sub 4,44 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri, într-o piaţă unde unele ordine de vânzare de euro au decuplat leul de evoluţia monedelor statelor din regiune, iar volumele de tranzacţionare au fost în creştere.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 07:47
Cursul a revenit sub 4,44 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri

La deschiderea şedinţei, euro a fost cotat la 4,4400 – 4,4420 lei, respectiv cu 0,3 – 0,45 bani sub nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4430 – 4,4465 lei/euro.

Ulterior, unele ordine de vânzare de euro au dus cursul până la 4,4345 – 4,4355 lei/euro. La scurt timp după ora 10:00, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,4370 – 4,4380 lei, respectiv cu 0,6 – 0,85 bani sub închiderea de marţi.

Astfel, leul este în creştere cu aproape 0,2% în raport cu euro, evoluţia fiind contară celor înregistrate de zlot şi forint, care sunt în scădere cu câte 0,2% faţă de moneda europeană.

„S-ar părea că aprecierea leului este determinată de un flow comercial, pentru că mişcarea leului este contrară celor înregistate de zlot şi forint, dar şi pentru că volumele de tranzacţionare sunt bune, undeva între cele consemnate pe forint şi zlot. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după ce se termină acest flow”, a afirmat un dealer.

Dealerii au spus încă din a doua parte a şedinţei de marţi că un flow comercial a temperat deprecierea leului, când moneda naţională a scăzut cu aproape 0,4% în raport cu euro, în timp ce zlotul şi forintul au coborât cu 0,6% şi, respectiv, cu 1%.

Corecţiile de pe pieţele financiare au fost determinate marţi de amplificarea temerilor investitorilor în aşteptarea reacţiei Washingtonului şi a statelor aliate la situaţia din Siria.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a urcat marţi cu 1,14 bani, la 4,4402 lei/euro. În şedinţa precendentă, rata de referinţă a scăzut la 4,4288 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel din ultimele aproape două săptămâni.

Leul s-a depreciat marţi mai vizibil în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 1,76 bani, la 3,3286 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,3110 lei/dolar. În şedinţa de luni, rata de schimb a fost la minimul ultimelor aproape patru săptămâni.

Totodată, cotaţia leu/franc elveţian a crescut cu 2,48 bani, de la 3,5864 lei/franc la 3,6112 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi sunt de 3,25% – 3,75% pe an, faţă de 3,15% – 3,65% pe an în ziua precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit, avertizează specialişti în......
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...