Petrolul, aurul şi acţiunile la burse vor fi cuprinse de „Febra siriană”

Bursa din Bucureşti deschide ezitant şedinţa de vineri. Intervenţia militară iminentă în Siria va creşte febra de care sunt deja cuprinse marile pieţe ale lumii. Petrolul şi aurul se vor scumpi, acţiunile vor scădea, mai ales pe pieţele emergente, dar acestea erau tendinţe deja declanşate. „Febra siriană" va accentua scumpirea petrolului şi doar va obstrucţiona cu speculaţii tendinţele aurului şi ale acţiunilor, în perspectiva următoarelor săptămâni, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 28 aug. 2013, 21:00
Petrolul, aurul şi acţiunile la burse vor fi cuprinse de

Speculaţiile pe piaţa petrolului, pe cea a aurului şi pe pieţele de capital se vor accentua, iar febra de care vor fi cuprinse acestea va dura câteva săptămâni, probabil, dacă se va declanşa intervenţia militară străină în Siria”, a declarat Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET.

Totuşi va fi vorba doar de o febră speculativă, chiar dacă „un conflict în Orientul Mijlociu durează mult, nu doar câteva zile sau câteva săptămâni”, adaugă analistul citat.

Petrolul

„Miza mi se pare prea mică pentru a antrena noi mari mişcări ale pieţelor. Siria nu face, eventual, decât să amplifice tendinţa deja existentă pe piaţa petrolului. Ţiţeiul era dinainte pe tendinţă de creştere, mai exact din iulie, iar noi tot de atunci îl aşteptam undeva la 115 USD/baril, eventual până la finele anului”, spune Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities, din grupul Băncii Transilvania, pentru ECONOMICA.NET.

Piaţa petrolului anticipează revenirea pe creştere a economiilor lumii, mai ales a celor americană şi europene.

Creşterea puternică a preţurilor petrolului în ultimele două zile  ar putea conduce la majorarea preţurilor carburanţilor în România, probabil cu 2,5%, la aproximativ 6,15 lei/litru.

Aurul

Cuprins de „febra siriană„, aurul s-ar putea scumpi până spre 1.500 dolari / uncie , dar ulterior îşi va relua tendinţa de depreciere, potrivit analistului de la BT Securities. În prezent aurul este cotat în jur de 1.420 dolari  / uncie (o uncie are 31,1034 grame).

Pe de altă parte, tendinţa de creştere pe termen scurt a preţului aurului era deja stabilită, când a apărut ameninţarea febrei siriene. Exista deja o ameninţare inflaţionistă în lume, ca urmare a  tipăririi furibunde de bani de către marile bănci centrale.

Teama de inflaţie ar putea stimula scumpirea aurului.

„Cel mai important pariu global macro al perioadei următoare s-ar putea referi la o ajustare a aşteptărilor inflaţioniste, în sensul creşterii acestora. Cumpărarea (ordinele „long”, în text în original, n.r.) pe sectorul producătorilor de aur ar putea fi una dintre rutele acestui pariu„, scria analistul Mihai Nichişoiu, de la Tradeville,  într-un raport din 26 august.

Totuşi, pe termen mai lung, „stabilizarea economică la nivel global a antrenat o migrare a fondurilor dinspre acest vehicul de siguranţă (aurul, n.r.), înspre acţiuni şi obligatiuni cu randament ridicat. Mă aştept ca această tendinţă să fie mai puternică decât ceea ce ar presupune intervenţia în Siria”, ne spune Dan Rusu.

Totodată, nu trebuie scăpat din vedere faptul că o eventuală escaladare a conflictului ar putea determina creşterea cheltuielilor bugetare americane, într-o perioadă în care SUA sunt în consolidare bugetară”, adaugă Andrei Rădulescu.

Va creşte inflaţia, respectiv lumea se va năpusti să cumpere aur, din cauza creşterii cheltuielilor bugetare americane? întreabă ECONOMICA.NET.

„Nu m-aş lansa într-un astfel de comentariu. Piaţa aurului va depinde mai mult de ce politică monetară va face FED (Federal Reserve, banca centrală a SUA, n.,r.)”, a mai spus analistul de la SSIF Broker Cluj, făcând aluzie la reducerea operaţiunilor de infuzie de capital şi la creşterea dobânzii, care totuşi nu era anunţată pentru acest an.

Acţiunile la burse

După eventualele corecţii provocate de febra siriană, „pieţele îşi vor relua cursul pozitiv. Mă aştept ca pieţele să îşi menţină tendinţa pozitivă pe restul anului. Mai cu seamă în Europa.”, spune Dan Rusu.

Pieţele europene ar putea fi beneficiarele fugii marilor capitaluri de pe pieţele emergente. Conflictul sirian nu ar avea forţa „să întoarcă tendinţa pozitivă, ci să faciliteze doar marcări parţiale de profituri”, spune analistul de la BT Securities, referindu-se la operaţiunile de vânzări de acţiuni, care au ca scop încasarea profitului rezultat din creşterea anterioară a preţurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea a peste 60% din voturi, arată rezultatele parțiale,...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...