Romgaz a prezentat, în ultimul său raport trimestrial, care este volumul vânzărilor de gaze la preț plafonat, pentru consumul clienților casnici și al producătorilor de energie termică, la care este obligat potrivit OUG 27/2022, care care a plafonat prețurile finale la energie electrică și gaze pentru perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.
Amintim că, potrivit legii, producătorii de gaze din România sunt obligați să vândă gazele pentru acești clienți la prețul de 150, respectiv 250 de lei/MWh.
Cum consumul de gaze în perioada verii este mic, și aceste volume au fost limitate. Însă, în anotimpul rece, crește și consumul și, implicit, și volumul gazelor care trebuie vândute la preț plafonat.
În primul semestru al anului, Romgaz a vândut aproximativ 1,1 TWh de gaze la acest preț plafonat, adică undeva la 104 milioane de metri cubi. Însă, potrivit datelor prezentate de companie, situația se va schimba în al doilea semestru al anului: Romgaz va vinde la preț plafonat 15,6 TWh de gaz, adică circa 1,48 miliarde de metri cubi. Iar marea majoritate (echivalentul a 13 TWh) este gaz ce va fi vândut furnizorilor pentru consumul populației, la prețul de 150 de lei/MWh. Romgaz aduce aminte că acestea sunt obligații pe care le are din punct de vedere legal, cantitățile fiind calculate de Transgaz.
În ultimul semestru din anul trecut, producția Romgaz a fost de circa 2,5 miliarde de metri cubi. Acceptând o cifră apropiată pentru a doua jumătate a acestui an, rezultă că, în al doilea semestru al acestui an, Romgaz va vinde circa 60% din producția de gaze la preț plafonat.
Care e impactul
Romgaz este una dintre “vacile de muls” ale statului în contextul în care creșterea prețurilor la gaze a însemnat și creșterea încasărilor bugetare din taxele pe producția de hidrocarburi. În primul semestru al anului, compania a plătit 4,59 miliarde de lei impozite directe (redevență și impozit suplimentar, în special) statului, adică de aproape trei ori mai mult decât profitul record al companiei – 1,7 miliarde de lei net.
Cheltuielile cu redevența ale Romgaz au crescut cu 734,01 milioane lei (+400,86%), iar cele cu plata impozitului pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor și a energiei electrice s-au majorat cu 3,45 miliarde lei (+1.624,10%) față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cel mai probabil situația se va schimba în al doilea semestru, pentru că, potrivit OUG 27, producătorii de gaze beneficiază de două prevederi favorabile lor de la sistemul de taxare. Pentru gazele vândute la preț plafonat redevența nu se calculează la prețurile gazelor de la hubul de la Baumgarten din Austria (CEGH), ci la prețurile efective de tranzacționare din Ronânia, mai mici. În al doilea rând, tot pentriu aceste gaze, nu se datorează impozitul suplimentar.
Cum 60% din producția de gaze a companiei va fi taxată cu cote mai mici de redevență și nu se va mai plăti impozit suplimentar pe aceste cantități, cel mai probabil încasările statului din aceste surse vor scădea semnificativ.
În ceea ce privește impactul pentru companie, cel mai probabil va fi și aici un efect negativ, dar nici Petrom nici Romgaz nu s-au plâns public, atunci când s-a elaborat OUG 27, de efectele negative ale vânzărilor de gaze la preț plafonat, care acum este mult sub cel al pieței. Surse din piață ne-au spus atunci că, deși plafonarea este compensată parțial de relaxarea taxării, efectul măsurii este negativ, dar suportabil pentru companii.
Potrivit propriilor date, în primele șase luni ale anului, Romgaz a vândut gazele la prețul mediu de 256 de lei/MWh, fără costurile cu depozitarea.
Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, cu circa cinci miliarde de metri cubi pe an și este controlată de stat prin Ministerul Energiei.
Citește și: