Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a anunţat luni că va propune Phenianului un mare plan de ajutor în schimbul denuclearizării, un tip de ofertă demult dispreţuită de Coreea de Nord, relatează France Presse.
Considerând că denuclearizarea este „esenţială” pentru o pace durabilă în peninsulă, Yoon şi-a detaliat oferta ce ar include alimente, energie, dar şi ajutor pentru modernizarea infrastructurii precum porturile, aeroporturile şi spitalele.
Acest plan „va îmbunătăţi considerabil economia Coreei de Nord şi nivelul de trai al populaţiei în etape, dacă Nordul încetează să-şi dezvolte programul nuclear şi se angajează într-un proces real şi substanţial de denuclearizare”, a declarat Yoon în timpul unui discurs ce a marcat aniversarea sfârşitului dominaţiei coloniale japoneze în 1945.
Săptămâna trecută, Phenianul a ameninţat că îi va „eradica” pe responsabilii sud-coreeni, acuzând Seulul că se află în spatele epidemiei de COVID-19 din ţară.
În iulie, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a declarat „gata să-şi mobilizeze” capacităţile nucleare în cazul unui război cu Statele Unite sau Coreea de Sud.
Pentru specialiştii regiunii, şansele de a vedea Phenianul că acceptă această ofertă, deja menţionată în discursul de inaugurare al lui Yoon, sunt foarte mici, întrucât Nordul, care investeşte o mare parte din PIB-ul său în programul de armament, spune clar de mult timp că nu va încheia un astfel de acord.
Coreea de Nord a efectuat o serie record de teste de armament în acest an, inclusiv lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acţiune, o premieră după 2017.
Washingtonul şi Seulul au avertizat în mod repetat în ultimele luni că Nordul se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa.