Astfel, potrivit ultimelor studii, Moldova are rezerve certe de peste 16 miliarde de metri cubi de gaze (ceea ce i-ar ajunge pentru mai mult de zece ani, luând în calcul consumul actual n.red) şi cel puţin 5,3 milioane de tone de petrol. Totuşi, potrivit ziarului, extragerea acestor zăcăminte nu ar fi prea rentabilă pentru eventualii investitori. O companie locală a extras însă în 2012, în sudul Republicii Moldova, aproximativ 100.000 de metri cubi de gaze şi peste 11.000 de metri cubi de ţiţei. În acelaşi timp, guvernul caută investitori care ar organiza forări la adâncimi mari pentru a vedea care este potenţialul real al zăcămintelor.
‘Gazoductul, o declaraţie de independenţă energetică’, titrează Adevărul. Într-un discurs ţinut la Bucureşti, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, vicepremierul Natalia Gherman a declarat că inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni a fost un eveniment foarte important şi că ‘acest proiect reprezintă o declaraţie de independenţă energetică a Republicii Moldova’. Ministrul de externe a menţionat că şi celelalte proiecte de interconectare a infrastructurii Republicii Moldova cu cea a României – liniile electrice de înaltă tensiune, construcţia a două noi poduri peste râul Prut – sunt ‘vitale’ pentru Republica Moldova.
‘Concesionarea Aeroportului Chişinău, în aer’, mai titrează Adevărul. Noua tentativă de a atrage investiţii în modernizarea şi dezvoltarea porţilor aeriene ale Republicii Moldova s-ar putea finaliza cu un eşec. Autorităţile susţin că nu a fost luată o decizie privind învingătorul concursului de transmitere în concesiune, pentru 49 de ani, a Aeroportului Internaţional Chişinău, organizat de o comisie specială creată de Ministerul Economiei. Autorităţile neagă că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost transmis în concesiune firmei UK Komaks din Rusia. Experţii spun că ar trebui anunţată o nouă licitaţie, de data aceasta una mai transparentă.
Douăzeci de tone de mere din Republica Moldova, ajunse pe pieţele din Rusia, au fost declarate de Rosselhoznadzor necorespunzătoare calitativ din cauza conţinutului sporit de nitraţi, scrie Timpul. Potrivit site-ului oficial al agenţiei ruse, conform datelor din 23 august curent, specialiştii laboratoarelor Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară au declarat necorespunzătoare din punctul de vedere al calităţii 11 încărcături din import cu o masă totală de 183, 7 tone