În timpul acestei discuţii, „a fost subliniată importanţa examinării în Consiliul de Securitate a raportului inspectorilor ONU privind presupusele fapte de folosire a armelor chimice în Siria”, anunţă serviciul de presă al Preşedinţiei ruse într-un comunicat.
Angela Merkel a reafirmat că „atacul inuman cu gaze împotriva populaţiei civile siriene va necesita o reacţie internaţională”, a anunţat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, citat într-un comunicat.
Cancelarul german i-a vorbit preşedintelui rus despre „o reacţie internaţională rapidă şi unanimă” a Consiliului de Securitate al ONU, în care Rusia este unul dintre cei cinci membri, alături de Statele Unite, China, Marea Britanie şi Franţa, a adăugat Seibert.
„Cancelarul Merkel şi preşedintele Putin au căzut de acord asupra faptului că diferendul nu se poate rezolva decât pe cale politică şi că eforturile pentru organizarea conferinţei internaţionale privind Siria (Geneva 2) trebuie continuate”, potrivit comunicatului cancelariei germane.
Ţările occidentale păreau să tergiverseze joi asupra lansării unui atac imediat în Siria, comunitatea internaţională fiind divizată între opozanţi şi susţinători ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Unele ţări occidentale acuză armata siriană că a efectuat la 21 august o ofensivă cu arme chimice, în apropiere de Damasc, şi se declară pregătite să atace ţinte ale regimului, ca represalii. Potrivit opoziţiei, acest atac s-a soldat cu sute de morţi.
Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului de la Damasc, căruia îi vinde arme, a multiplicat în ultimele zile avertizările faţă de o intervenţie militară a Washingtonului şi aliaţilor săi în Siria.
Până în prezent, Moscova a blocat toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al ONU care condamnă regimul lui Bashar al-Assad şi se va opune, cu siguranţă, tuturor deciziilor care vor viza lansarea unei acţiuni de pedepsire a regimului de la Damasc.