Aprobarea BCE „vine în urma informaţiilor financiare furnizate de compania, inclusiv traiectoria capitalului conform previziunilor conservatoare şi a scenariilor economice actualizate”, a precizat grupul bancar italian.
Când va fi combinat cu prima etapă, deja finalizată, valoarea totală a programul de răscumpărare de acţiuni din veniturile pe 2021 va ajunge la aproximativ 2,58 miliarde de euro.
Analiştii au salutat decizia BCE, apreciind că va avea efecte pozitive, cum a fost şi în cazul altor creditori, ca Nordea şi ING.
Expunerea UniCredit la Rusia părea să ameninţe planul băncii privind distribuirea de capital. În martie, UniCredit avertizase că va realiza complet răscumpărarea de acţiuni doar dacă indicele de capital rămâne peste 13%, în pofida impactului crizei din Rusia. De atunci, grupul bancar italian a finalizat prima etapă din programul de răscumpărare de acţiuni, evaluată la 1,58 miliarde de euro.
„Ţinând cont de riscurile provocare de expunerea UniCredit la Rusia, alături de actualele incertitudini şi riscuri macroeconomice, credem că aprobarea programului este un vot de încredere pentru UniCredit”, susţin analiştii de la Berenberg.
Acţiunile UniCredit înregistrau miercuri un avans de 3,8% la Bursa de la Milano.
În trimestrul doi din 2022, profitul net al UniCredit a fost de două miliarde de euro, comparativ cu 1,02 miliarde de euro cât estimau analiştii. Veniturile peste aşteptări, absenţa unor noi provizioane pentru pierderi şi performanţa subsidiarei din Rusia au contribuit la acest rezultat. În aceste condiţii, UniCredit prognozează că pe ansamblul acestui an profitul său, excluzând Rusia, va fi de aproximativ patru miliarde de euro, faţă de 3,3 miliarde de euro cât estima anterior.