Carmen Vasilescu, Logistic Director KLG Europe Romania: În 2022, piaţa de e-commerce este puţin mai rezervată şi mai impredictibilă, iar coşul consumatorului a început să scadă

În 2022, piaţa de e-commerce este puţin mai rezervată şi mai impredictibilă în contextul economic actual, iar coşul consumatorului a început să scadă. Cu toate acestea, KLG Europe România înregistrează o creştere peste nivelul pieței, și are în plan extinderea cu un nou centru la Timișoara pentru divizia Simplify, a spus, într-un interviu pentru Economica.net, Carmen Vasilescu, Logistic Director KLG Europe.
Lidia Neagu - mie, 14 sept. 2022, 22:09
Carmen Vasilescu, Logistic Director KLG Europe Romania: În 2022, piaţa de e-commerce este puţin mai rezervată şi mai impredictibilă, iar coşul consumatorului a început să scadă

KLG Europe Logistics România există pe piață încă din 2006 și oferă servicii logistice pentru 350 de clienţi din diferite sectoare de activitate. Compania a investit peste două milioane de euro în ultimii doi ani pentru a dezvolta divizia Simplify, ecosistemul gândit pentru magazinele online.

Prin intermediul ecosistemului Simplify, afacerile online beneficiază de servicii integrate pentru tot lanțul logistic, de la orice tip de transport pentru aprovizionare, recepția produselor, depozitare, ambalare și etichetare, până la accesul la recepția produselor returnate de clienți.

”Anul acesta ne extindem reţeaua de centre Simplify şi am deschis un centru de e-fulfillment la Cluj, care se bazează pe aceeași soluție software pe care o folosim şi în centrul din Bucureşti. Motivul principal care stă la baza acestei extinderi este faptul că am identificat o nevoie în piaţă a magazinelor online de a fi cât mai aproape de client, prin livrări în două-trei ore. Iar extinderea în Cluj este doar primul pas, luăm în considerare și alte orașe importante din țară precum Timișoara, însă prioritatea principală este optimizarea centrelor deja deschise”, a spus Carmen Vasilescu. 

Investițiile vor viza în perioada următoare dezvoltarea și actualizarea constantă a tehnologiilor pe care le folosește. ”Astfel, investim mereu în zona de de automatizare și în infrastructura din depozit, iar anul acesta am început o serie de achiziții și schimbări în platforma Simplify”.

Mai exact, compania urmează să reorganizeze zona depozitului și să implementeze noi sisteme de automatizare a proceselor, prin achiziționarea de conveioare și a unui lift pentru etajele platformei, suplimentarea punctelor de validare, precum și a altor echipamente care să contribuie la eficientizarea proceselor de pregătire a comenzilor pentru magazinele online și achiziționarea unui sistem de comunicare de tip VoCoVo.

Toate aceste investiții se ridică la jumătate de milion de euro, alocați din fonduri proprii.

”Automatizarea este unul dintre cele mai importante aspecte pentru noi, mai ales când vine vorba despre depozite. Facem acest lucru, pe de o parte, pentru a le ușura activitatea angajaților, iar pe de altă parte, pentru a eficientiza întregul proces – astfel, le oferim clienților noștri timpi de procesare din ce în ce mai scurți și, la rândul lor, aceștia le pot oferi clienților finali livrări cât mai rapide”, explică oficialul companiei.

În prezent, Simplify procesează peste 30.000 comenzi pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de 55% față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot, față de aceeași perioadă a anului trecut, portofoliul de clienți ai Simplify a crescut cu 15%, printre aceștia numărându-se companii precum Sneaker Industry, Fashion Lifestyle & Distribution, Sport Couture, GBB, Senses.

Pe plan local, KLG Europe are peste 400 de angajaţi, însă, potrivit directorului KLG Europe Romania ”nevoia de oameni este continuă, mai ales când vorbim despre zona de blue collar”. 

”Deja fluctuația de personal din această categorie de angajați, nu mai reprezintă o surpriza, motiv pentru care o tratăm în mod ca o situație permanentă, având chiar și mai mulți responsabili de recrutare. Când vorbim însă de white collar, situația este stabilă, neprezentând fluctuații”, a adăugat acesta.   

Piața de comerț electronic și provocările industriei de logistică

Chiar dacă lockdown-urile din pandemie au dus la creşterea comerţului electronic din România, industria nu este încă la nivelul din regiune. Mai mult, în acest an toată economia este afectată de inflație și războiul din Ucraina. În acest context, potrivit lui Carmen Vasilescu, este de așteptat ca mulți oameni să-și concentreze veniturile în această arie și să aloce mai puțin buget achizițiilor pe care poate le-ar fi făcut online, în altă situație

”Segmentul de e-commerce a avut creșteri mari în ultimii doi ani. Chiar dacă în acest an, creșterea este mai mică, avem de a face cu „double digit”. Însă, nu trebuie să desconsiderăm contextul socio-economic în care ne aflăm. De la începutul anului și până în prezent, inflația a fost într-o creștere constantă, ceea ce a determinat o creștere a dobânzilor și, respectiv, o creștere a cheltuielilor în zona de credite. Astfel, este de așteptat ca mulți oameni să-și concentreze veniturile în această arie și să aloce mai puțin buget achizițiilor pe care poate le-ar fi făcut online, în altă situație. De asemenea, sunt prezenți și alți factori externi care influențează economic toate țările din Europa Centrală și de Est: probleme de cashflow, puterea de cumpărare, etc”, susține Vasilescu.

Aceasta a adăugat că problemele de logistică apărute în special în 2022, sunt o consecință a tuturor provocărilor din supply chain, însă acestea diferă în funcție de industrie și de produs.

”Astfel, apar situații care au legătură cu disponibilitatea stocului (probleme în lanțul de aprovizionare, producție de materii prime sau componente), având ca rezultat stocuri scăzute și o rotație foarte rapidă a acestora. Prin urmare, consecințele sunt reducerea duratei totale de recepție marfă și a pregătirii comenzilor de livrare sau contrariul, excesul de marfă, ca urmare a scăderii vânzării, optimizări de proces, etc”.

Directorul de logistică al KLG Europe Romania a exemplificat o parte din provocările industriei din acest an, respectiv: cerința de creștere a calității serviciului de la consumatori, diversificarea serviciilor, procesul de digitalizare cu acces rapid la informație atât la nivel de consumator, cât și la nivel de deținător al unui magazin online, etc.

Vasilescu previzionează că în 2022, piaţa de e-commerce este puţin mai rezervată şi mai impredictibilă în contextul economic actual, iar coşul consumatorului a început să scadă. ”Cu toate acestea, noi înregistrăm o creştere peste nivelul pieței, datorită dezvoltării portofoliului și semnării de noi clienți. De asemenea, piaţa de logistică are și un mare unic avantaj, pentru că aceasta «niciodată nu va dispărea, ci mereu va creşte»”.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...