China continuă să aplice o foarte strictă strategie sanitară împotriva COVID-19, în pofida unui număr mult mai mic de infectări detectate în comparaţie cu alte ţări din lume.
Această politică se traduce prin numeroase lockdownuri încă de la apariţia primelor cazuri pozitive, prin teste PCR aproape obligatorii la fiecare 72 sau 48 de ore, prin plasări în carantină şi prin închideri inopinate ale fabricilor şi companiilor.
Chengdu, unul dintre cele mai mari oraşe ale Chinei, a raportat joi 157 de cazuri noi de COVID-19. Pentru a limita numărul contaminărilor, autorităţile locale au ordonat testarea tuturor celor 20 de milioane de locuitori ai metropolei.
Cu toţii vor trebui „să rămână la ei acasă” începând de joi, de la ora locală 18:00 (10:00 GMT), a anunţat Primăria din Chengdu, fără să precizeze însă durata acestei măsuri.
China s-a confruntat în ultimele săptămâni cu o recrudescenţă pandemică limitată prin prisma numărului de cazuri confirmate, dar care afectează de acum o mare parte din provinciile ţării.
În cel puţin 10 oraşe şi regiuni, deschiderea şcolilor a fost amânată sau cursurile se desfăşoară online, potrivit presei oficiale.
Aşa se întâmplă deja în Xining, oraş cu 2,5 milioane de locuitori şi capitală a vastei provincii Qinghai, care se învecinează cu Tibet.
La celălalt capăt al ţării, în sud, zeci de mii de turişti au fost plasaţi în lockdown luna trecută pe insula tropicală Hainan, o destinaţie turistică foarte apreciată în China.