„Poate cel mai important este să acţionezi asupra preţului. Eu ştiu că revine această întrebare legată de reduceri de taxe, mai ales de TVA, ştiu că este şi un partid politic care susţine lucrul acesta. Anul trecut, toată Europa a redus taxe. Toate ţările din Europa au crescut deficitele. Când reduci taxele înseamnă încasări mai mici. Au crescut deficitele, au crescut datoriile publice, au ajuns la datorii publice istorice, care pun de altfel în discuţie chiar întregul pact fiscal care s-a adoptat în 2010 şi măsurile nu au avut succes, pentru că preţurile în continuare au crescut la energie. Ceea ce ne interesează în primul rând este să punem preţurile la energie într-o zonă de rezonabilitate, pentru că au fost zile în care am avut cele mai mari preţuri din Europa”, a spus ministrul Finanţelor, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat de ce în România nu se poate reduce TVA la energie aşa cum au făcut multe state europene, scrie Agerpres.
Acesta a încercat să explice şi printr-un exemplu matematic de ce nu se susţine o astfel de măsură.
„Şi mai dau un exemplu mai simplu, aritmetic, 19% din o sută de lei versus 5% din 1.000 de lei şi faceţi diferenţa şi o să vedeţi că plătiţi mai mult dacă scădem doar TVA, dar nu am făcut nimic cu preţul bază”, a mai spus Câciu.
În alt context, acesta a fost întrebat dacă a fost finalizată analiza solicitată de premier pentru neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei.
„Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare ci pe tot ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării pensiilor aşa zis speciale. Analiza este finalizată, când coaliţia va considera că este oportun să o discutăm şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuţie”, a răspuns şeful de la Finanţe, scrie Agerpres.