Daea: Toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în 2027 prin investiţii în irigaţii

Toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în 2027 prin realizarea de sisteme de irigaţii, însă vor exista şi investiţii în sisteme de prevenire a căderilor de grindină, a declarat vineri, la Arad, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
AGERPRES - vin, 02 sept. 2022, 14:38
Daea: Toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în 2027 prin investiţii în irigaţii

Prezent la Târgul Agromalim de la Expo Arad, ministrul a spus că 2022 a fost „un an foarte dificil, în care seceta a pus stăpânire pe întreaga Românie”, dar că s-a asigurat producţia de grâu necesară.

„În ţară s-a reuşit să se adune în magaziile fermierilor o cantitate de nouă milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului de consum al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este cunoscut că peste tot am avut culturi afectate”, a spus ministrul.

Cât despre porumb, Petre Daea a spus că „situaţia este mai delicată”, dar că va fi acoperit necesarul de consum al României. El a precizat că a început recoltarea porumbului şi acum suntem la 4% din suprafaţa de peste 2,5 milioane de hectare cultivată.

Ministrul a mai spus că în 26 judeţe a început recoltatul la floarea-soarelui iar „producţia este diferită de la o zonă la alta”, existând zone cu producţii sub 1.000 kg la hectar, dar şi zone cu 3.500 kg la hectar.

„Din capul locului vă pot spune că vom avea floarea-soarelui necesară pentru a prelucra şi a obţine uleiul pentru consumul intern”, a dat asigurări Petre Daea.

Despre pierderile suferite de fermieri, ministrul a declarat că deocamdată nu există un buget stabilit pentru despăgubiri. Fermierii mai pot să comunice până în octombrie care sunt pierderile, în timp ce comisiile de constatare din judeţe lucrează încă pe teren.

Ministrul Agriculturii a afirmat că România va lua măsuri pentru a reduce pierderile provocate de secetă în următorii ani. Prima măsură va fi de a se „pune în stare de funcţionare sistemul de irigaţii din ţară”, dar se vor face investiţii şi în prevenirea căderilor de grindină şi stimularea precipitaţiilor.

Daea a precizat că Ministerul Agriculturii are un program împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a se accesa fonduri europene astfel ca „până în 2027 să fie protejată întreaga ţară”.

Până la această dată avem o suprafaţă protejată de aproximativ două milioane de hectare, a precizat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...