Kaufland, retailerul cu cel mai mare lanț de hypermarketuri din România și numărul doi pe piața comerțului alimentar după cifra de afaceri din 2021, iese pentru prima dată în istoria recentă cu informații legate de negocierile cu furnizorii. Compania spune că aceștia au solicitat pentru produsele comercializate sub branduri cunoscute majorări de preț “nerezonabile în opinia noastră”, pe care nu le-a acceptat. În consecință, producătorii au decis să sisteze livrarea respectivelor produse către Kaufland.
“În perioada următoare, veți constata că anumite produse de brand nu se mai regăsesc pe rafturile noastre. Dorim să vă cerem scuze în avans pentru acest lucru”, afirmă Kaufland într-un anunț distribuit și de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, pe pagina sa de socializare, urmat de întrebarea „Așa o fi?”.
Retailerul spune însă că poartă în continuare discuții cu furnizorii, dar nu a menționat în anunț dacă se referă la producătorii locali sau nu.
Surse din rândul producătorilor au explicat pentru Economica faptul că retailerul a cerut, în unele situații, prețuri sub costul de producție, în contextul în care majorarea prețurilor la utilități și materii prime afectează întreaga industrie alimentară. În schimb, marjele comerciale au rămas la fel, având în vedere practica de a taxa separat produsul și serviciile precum cele de marketing, promovare etc se menține.
În această situație, producătorii plătesc TVA de 9% pe produs alimentar și 19% pe servicii.
Economica a solicitat Kaufland explicații cu privire la „prețurile nerezonabile” și va publica răspunsul atunci când va fi disponibil.
SURSA: Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Efectul advers al prețului „înghețat”?
Prețul și modul de facturare ( prețul produsului la care se adaugă așa-numitele taxe de raft) au tensionat mereu relația dintre marii retaileri și producătorii locali care s-au declarat în nenumărate rânduri nemulțumiți de oferta marilor retaileri pe care nu prea puteau să o negocieze, dar și de adaosurile comerciale ale acestora.
Acum, pe fondul inflației și a scăderii puterii de cumpărare, presiunea resimțită de ambii jucători este și mai mare, iar nevoia comercianților de a avea o imagine bună în fața clienților finali este acerbă. Dovadă și campaniile de genul „înghețăm prețurile” apărute în ultima perioadă.
Spre exemplu, Kaufland are încă activă, până la data de 11 octombrie, o campanie promoțională ce presupune înghețarea prețurilor a peste 1.000 de articole, dintre care și alimente precum carne și preparate din carne, lapte și produse lactate, congelate, conserve, dulciuri. A fost primul jucător din retailul alimetar care a comunicat o astfel de campanie, urmată fiind de Mega Image și Auchan.
Accent pe mărcile private
Pe măsură ce brandurile vor dispărea de pe raft, marii retaileri vor încerca cel mai probabil să suplimenteze lipsa cu mărci private. Acestea sunt produse în general tot de marii producători locali care livrează și marfa de brand, dar sunt aduse și din import.
„Brandurile proprii se luptă inegal cu mărcile marilor lanțuri de magazine – suportă taxe, prezența la raft a mărcilor private este mai bună. În plus, brandul SIM sau oricare alt brand poate lipsi de pe raft. Dar mărcile private nu. Astfel, dezavantajul la brandul nostru este că apar fluctuații”, explica cândva, în alt context, Florin Herbai, deținătorul Simultan, cel mai mare procesator de lapte cu capital autohton.