Ungaria va înfiinţa o autoritate anticorupţie în tentativa de a debloca fonduri UE

Ungaria va înfiinţa o autoritate anticorupţie şi un grup de lucru care va implica organizaţii neguvernamentale pentru a monitoriza cheltuirea fondurilor Uniunii Europene, potrivit unui decret guvernamental publicat luni seară în Monitorul Oficial de la Budapesta, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 06 sept. 2022, 11:38
Ungaria va înfiinţa o autoritate anticorupţie în tentativa de a debloca fonduri UE

Măsura este menită să deblocheze primirea de fonduri europene în contextul în care guvernul condus de naţionalistul Viktor Orban se află în dispute cu Bruxellesul în chestiuni precum corupţia, migraţia, drepturile LGBT şi standardele democratice.

Comisia Europeană a blocat aprobarea Planului de redresare şi rezilienţă al Ungariei, acuzând guvernul Orban de subminarea statului de drept.

Ungaria se confruntă de asemenea cu penalităţi financiare din partea UE din cauza aceloraşi probleme legate de statul de drept, inclusiv în ce priveşte atribuirea contractelor publice.

Conform decretului, guvernul de la Budapesta va înainta în parlament până la data de 30 septembrie un proiect legislativ de înfiinţare a unei autorităţi anticorupţie independente, ce ar urma să fie înfiinţată cel târziu la 21 noiembrie.

Noul organism va interveni dacă autorităţile ungare nu vor lua măsuri suficiente pentru ‘a preveni, ancheta şi soluţiona cazurile de fraudă, conflicte de interese, corupţie şi alte infracţiuni şi abuzuri’ legate de cheltuirea fondurilor europene.

Guvernul va înfiinţa, de asemenea, un grup de lucru anticorupţie cu rol de consiliere a noii autorităţi. Jumătate dintre membrii grupului vor fi delegaţi guvernamentali, iar ceilalţi vor fi reprezentanţi ai unor ONG-uri.

Guvernul Orban se află sub o presiune tot mai mare în ultimele luni pentru a ajunge la un acord cu Bruxellesul în condiţiile în care forintul se devalorizează şi inflaţia continuă să crească.

Şeful de cabinet al premierului Orban, Gergely Gulyas, a declarat luna trecută că Ungaria va amenda până la sfârşitul lui octombrie anumite legi criticate de Comisia Europeană dacă se va ajunge la un acord cu Bruxellesul privind eliberarea fondurilor.

Gergely Gulyas a mai spus că Ungaria va crea un sistem ‘mai strict ca oricând’ şi foarte transparent pentru supravegherea cheltuirii banilor europeni şi monitorizarea contractelor de achiziţii.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...