5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 04.09.2013

Ideea lui Gică Popescu dusă la extrem: Mallul «evazioniştilor» menit să stimuleze economia, Dispecerul Energetic Naţional, creierul sistemului, locul unde se intră numai după ce treci de cititorul de retină, dar si Oferta Nuclearelectrica: cât de atractiv e preţul acţiunilor?
Economica.net - mie, 04 sept. 2013, 05:57
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 04.09.2013

Capital: Ideea lui Gică Popescu dusă la extrem: Mallul «evazioniştilor» menit să stimuleze economia. Antreprenorul argentinian Jorge Castillo a prezentat recent un nou mall gigantic, amplasat în apropierea oraşului Mendoza din Argentina. Când se va deschide, în octombrie, centrul comercial va găzdui circa 600 de tarabe, dintre care cele mai multe vor fi închiriate unor mici ateliere care produc îmbrăcăminte. Este exact modelul de afacere susţinut de obicei de politicieni şi afacerişti pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea economiei. Aceasta a fost şi ideea fostului internaţional român Gică Popescu, însă la o scară mult mai mică. El a deschis în 2010 centru comercial Doldora Bazaar, în cartierul bucureştean Rahova, care oferea spaţii producătorilor şi importatorilor de produse alimentare şi de larg consum, en-gros şi en-detail. Dorinţa fotbalistului de a revoluţiona piaţa micilor comercianţi a fost însă frântă anul acesta, când centrul comercial a intrat în insolvenţă şi a fost închis.

ZF: cel mai bine păzit secret din energie: Dispecerul Energetic Naţional, creierul sistemului, locul unde se intră numai după ce treci de cititorul de retină. Acces posibil numai după trecerea de cititoarele de retină, cel mai înalt nivel de securitate din Transelectrica, din cele opt existente, 80 de oameni care lucrează în ture de câte şase ore, pază asigurată de jandarmerie şi un backup într-un loc secret din Bucureşti. Aceasta este camera de comandă a Dispecerului Energetic Naţional, vârful piramidei din sistemul care alimentează cu energie România. „În Dispecerul Energetic Naţional (DEN) se lucrează 24 din 24 de ore, în ture de câte 6 ore. De ce atât de puţin? Pentru că aceasta este durata în care concentrarea oamenilor este la capacitate maximă. Apoi încep să obosească. Totul se conduce în timp real. Acesta este vârful piramidei sistemului energetic, creierul sistemului”, spune Octavian Lohan, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniu, care se află la conducerea DEN din 1999. Clădirea din care se controlează sistemul energetic, situată pe Hristo Botev din Bucureşti, stradă situată la câţiva paşi de Piaţa Universităţii, nu dă niciun indiciu despre secretele pe care le ascunde.

Daily Business: Romania, tara buna de muls. De ce ne vindem resursele si nu le exploatam? Romania are nevoie de un manager privat. Un „baiat destept” care sa vina cu o strategie din care sa mai si castigam, nu sa fim, aproape tot timpul, „vaca de muls” a intereselor straine. In loc sa stimulam productia autohtona, ne vindem resursele si irosim banii pe sustinerea unui sistem birocratic si corupt. Cum am ajuns in aceasta situatie ? Intrebati politicienii din ultimii 23 de ani. Ne laudam ca avem o tara frumoasa si bogata, cu resurse, cu peisaje spectaculoase si oameni primitori. De 23 de ani, nu facem altceva decat sa o vindem, bucata cu bucata. De la petrol, la gaze, ape si resurse minerale, paduri, terenuri, fabrici si uzine, am vandut tot ce se putea pana acum. Politicienii ne-au povestit ca, daca le vom trece in proprietate privata, Romania va avea de castigat. O vom duce mai bine. Vom trai prosperitatea la care am sperat in anii comunismului.

Romania Libera: Oferta Nuclearelectrica: cât de atractiv e preţul acţiunilor? Din 9 septembrie puteţi cumpăra acţiuni Nuclearelectrica în cadrul unei oferte publice. Societatea are active valoroase dar obţine profituri mici-cel estimat pentru 2013 reprezintă mai puţin de 5% din capitalizarea companiei după listarea la bursă. Cel mai mare avantaj: profitul poate creşte după liberalizarea totală a pieţei energiei (2017). Cel mai mare risc: un scenariu gen Fukushima. Cine cumpără acţiuni în cadrul unei oferte publice se gândeşte de regulă la două lucruri: preţul acestora ar trebui să aibe o traiectorie ascendentă iar dacă n-o face măcar să-şi recupereze o parte din bani din dividende. Dacă în cea ce priveşte traiectoria cotaţiilor după listare nu ştim nimic, vestea proastă este că dividendele potenţiale sunt cam neatractive pe termen scurt. În primele 3 luni din 2013 compania a obţinut, conform prospectului de emisiune, un profit net de 146 milioane lei (faţă de unul brut de 126 mililoane lei estimat pentru acest an), dar scăderea rezultatului obţinut în primul trimestru faţă de profitul bugetat sau cel realizat în final nu e o noutate (în 2012, de la un profit de 69 milioane lei în primul trimestru s-a ajuns la doar 30 milioane lei la finalul anului).

Adevarul: Scandalul „de minimis” continuă: patronii acuză ingerinţe politice şi cer ca firmele calificate să fie selectate prin tragere la sorţi.Întreprinzătorii care au încercat fără succes să acceseze, în dimineaţa zilei de 28 august, programul de finanţări nerambursabile numite generic „de minimis” acuză „ingerinţele politicului în mediul de afaceri”. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al IMM, Marian Filimon, a declarat într-o teleconferinţă organizată ieri de Consiliu că majoritatea firmelor din lista publicată de Finanţe sunt „sinecuri politice ale unor potentaţi ai zilei”, şi acest lucru „ar trebui eliminat”. Filimon vrea ca firmele participante la proxima sesiune de depunere, anunţată de Ministerul Finanţelor, să fie selectate „printr-o tombolă”, pentru a se elimina orice suspiciune.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...