Parteneriat între Rezolv Energy şi Low Carbon, pentru dezvoltarea unui parc eolian de 450 MW în România

Low Carbon a încheiat un parteneriat cu Rezolv Energy în vederea dezvoltării unui parc eolian onshore de 450MW în România, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
AGERPRES - mie, 07 sept. 2022, 12:43
Parteneriat între Rezolv Energy şi Low Carbon, pentru dezvoltarea unui parc eolian de 450 MW în România

Numele proiectului este Vis Viva şi va fi localizat în Buzău. Odată operaţional, parcul eolian va deveni al doilea cel mai mare din România, după parcul eolian Fântânele-Cogealac, dar şi unul dintre cele mai mari parcuri onshore din Europa. Practic, Vis Viva va genera energie verde suficientă pentru a alimenta 272.000 de locuinţe, echivalentul a unor comunităţi de dimensiunea Clujului şi a Iaşului la un loc, la care se adaugă şi o capacitate semnificativă pentru rezervă. Această cantitate de energie verde înlocuieşte combustibilii fosili, care ar fi generat emisii de aproximativ 180,000 de tone de CO2 în fiecare an, se menţioneaază în comunicat.

Rezolv Energy, proiectul recent lansat cu susţinerea investitorului global în infrastructura energetică sustenabilă Actis, a achiziţionat un pachet de 51% din proiect. Deşi Rezolv Energy este o companie nouă, conducerea sa este asigurată de o echipă cu o vastă experienţă în domeniu, care a dezvoltat mai multe proiecte de energie regenerabilă în Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv parcul eolian de la Chirnogeni, România.

Parcul eolian Vis Viva va beneficia de resursele naturale de vânt din regiune, terenul drept şi infrastructura energetică interconectată, contribuind astfel la atingerea obiectivelor setate de Uniunea Europeană pentru 2030 şi 2050 în ceea ce priveşte tranziţia la energia verde.

Acesta este cel mai recent proiect de energie regenerabilă din portofoliul în continuă creştere al companiei Low Carbon, reprezentând totodată şi prima investiţie în România a companiei. Grupul Low Carbon şi-a setat ca obiectiv extinderea în Europa, dar şi pe alte pieţe globale. Low Carbon gestionează proiectul Vis Viva încă din 2020, când investitorul a demarat tranzacţia cu dezvoltatorii locali şi Nero Renewables NV.

Este aşteptat ca acordul financiar pentru parcul eolian Vis Viva să se finalizeze până în primul semestru din 2023.

„În contextul în care Europa încearcă să accelereze producţia de energie din surse regenerabile, parcul eolian Vis Viva va aduce o contribuţie importantă la tranziţia energetică şi la atingerea obiectivului asumat pentru reducerea emisiilor de carbon. Capacitatea de 450MW a proiectului marchează, de asemenea, o etapă importantă pentru compania pe care o reprezint, deoarece ne-am propus să dezvoltăm o capacitate de 20GW de energie regenerabilă şi să atingem obiectivul de 0 emisii de carbon până în 2030. Suntem încântaţi că Rezolv Energy a ales să colaboreze cu Low Carbon pentru prima sa tranzacţie în Europa. Ambele companii împărtăşesc angajamentul de a genera investiţii durabile în beneficiul generaţiilor viitoare şi aşteptăm cu nerăbdare să oferim energie eoliană verde şi accesibilă pentru milioane de oameni”, a declarat Roy Bedlow, chief executive la Low Carbon.

Jim Campion, chief executive în cadrul Rezolv Energy, a subliniat, la rândul său că proiectul Vis Viva va juca un rol major în accelerarea acestei tranziţiei în România, oferind în acelaşi timp consumatorilor comerciali şi industriali din regiune energie electrică pe termen lung, la preţuri stabile .

„Costurile în continuă creştere ale energiei, provocările legate de securitatea energetică, presiunea de a atinge ţintele privind schimbările climatice, dar şi aşteptările tuturor factorilor implicaţi modifică obiceiurile de consum şi producţie ale energiei. Astăzi, companiile private, dar şi cele de utilităţi publice, realizează că dependenţa de combustibilii fosili este din ce în ce mai puţin viabilă”, a spus Campion.

Low Carbon este o companie privată de investiţii şi gestionare a activelor dedicată dezvoltării şi operaţionalizării proiectelor de energie regenerabilă. Compania investeşte atât în dezvoltatorii de energie regenerabilă, cât şi în diferite proiecte de energie regenerabilă, inclusiv solar, eolian, stocarea energiei, transformarea deşeurilor în energie şi eficienţă energetică.

Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă cu o experienţă bogată în domeniu. Compania dezvoltă proiecte de energie verde, fără subvenţii, la un preţ stabil, pe termen lung, pentru utilizatorii industriali şi comerciali şi pentru alţi beneficiari care operează în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Având un management cu o experienţă de 15 ani în domeniul energiei verzi, compania investeşte în proiecte de energie regenerabilă – eoliene, solare şi stocare – de la stadiul de dezvoltare până la construcţie şi până la funcţionarea pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...