Companiile Rezolv Energy și Low Carbon au încheiat un parteneriat pentru construirea celui de-al doilea cel mai mare parc eolian din România, cu o capacitate de 450 MW

Compania Low Carbon anunță că a încheiat un parteneriat cu Rezolv Energy, producător independent de energie verde axat pe Europa Centrală și de Sud-Est, pentru dezvoltarea unui parc eolian onshore de 450 MW în România.
Ion Dobreanu - mie, 07 sept. 2022, 17:27
Companiile Rezolv Energy și Low Carbon au încheiat un parteneriat pentru construirea celui de-al doilea cel mai mare parc eolian din România, cu o capacitate de 450 MW

Numele proiectului este Vis Viva și va fi localizat în Buzău. Odată operațional, parcul eolian va deveni al doilea cel mai mare din România, după parcul eolian Fântânele-Cogealac, dar și unul dintre cele mai mari parcuri onshore din Europa. Practic, Vis Viva va genera energie verde suficientă pentru a alimenta 272.000 de locuințe, echivalentul a unor comunități de dimensiunea Clujului și a Iașului la un loc, la care se adaugă și o capacitate semnificativă pentru rezervă.

Această cantitate de energie verde înlocuiește combustibilii fosili, care ar fi generat emisii de aproximativ 180.000 de tone de CO2 în fiecare an.

Rezolv Energy, proiectul recent lansat cu susținerea investitorului global în infrastructura energetică sustenabilă Actis, a achiziționat un pachet de 51% din proiect. Deși Rezolv Energy este o companie nouă, conducerea sa este asigurată de o echipă cu o vastă experiență în domeniu, care a dezvoltat mai multe proiecte de energie regenerabilă în Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv parcul eolian de la Chirnogeni, România.

Parcul eolian Vis Viva va beneficia de resursele naturale de vânt din regiune, terenul drept și infrastructura energetică interconectată, contribuind astfel la atingerea obiectivelor setate de Uniunea Europeană pentru 2030 și 2050 în ceea ce privește tranziția la energia verde.

Acesta este cel mai recent proiect de energie regenerabilă din portofoliul în continuă creștere al companiei Low Carbon, reprezentând totodată și prima investiție în România a companiei. Grupul Low Carbon și-a setat ca obiectiv extinderea în Europa dar și pe alte piețe globale. Low Carbon gestionează proiectul Vis Viva încă din 2020, când investitorul a demarat tranzacția cu dezvoltatorii locali și Nero Renewables NV. Este așteptat ca acordul financiar pentru parcul eolian Vis Viva să se finalizeze până în primul semestru din 2023.

„În contextul în care Europa încearcă să accelereze producția de energie din surse regenerabile, parcul eolian Vis Viva va aduce o contribuție importantă la tranziția energetică și la atingerea obiectivului asumat pentru reducerea emisiilor de carbon. Capacitatea de 450MW a proiectului marchează, de asemenea, o etapă importantă pentru compania pe care o reprezint, deoarece ne-am propus să dezvoltăm o capacitate de 20GW de energie regenerabilă și să atingem obiectivul de 0 emisii de carbon până în 2030. Suntem încântați că Rezolv Energy a ales să colaboreze cu Low Carbon pentru prima sa tranzacție în Europa. Ambele companii împărtășesc angajamentul de a genera investiții durabile în beneficiul generațiilor viitoare și așteptăm cu nerăbdare să oferim energie eoliană verde și accesibilă pentru milioane de oameni”, a declarat Roy Bedlow, Chief Executive la Low Carbon.

„Costurile în continuă creștere ale energiei, provocările legate de securitatea energetică, presiunea de a atinge țintele privind schimbările climatice, dar și așteptările tuturor factorilor implicați modifică obiceiurile de consum și producție ale energiei. Astăzi, companiile private, dar și cele de utilități publice, realizează că dependența de combustibilii fosili este din ce în ce mai puțin viabilă. Proiectul Vis Viva va juca un rol major în accelerarea acestei tranziții în România, oferind în același timp consumatorilor comerciali și industriali din regiune energie electrică pe termen lung, la prețuri stabile”, a completat Jim Campion, Chief Executive în cadrul Rezolv Energy.

Despre Low Carbon

Low Carbon este o companie privată de investiții și gestionare a activelor dedicată dezvoltării și operaționalizării proiectelor de energie regenerabilă. Compania investește atât în dezvoltatorii de energie regenerabilă, cât și în diferite proiecte de energie regenerabilă, inclusiv solar, eolian, stocarea energiei, transformarea deșeurilor în energie și eficiență energetică.

Low Carbon este certificat B Corp și are un istoric dovedit în dezvoltarea, construcția, finanțarea și gestionarea activelor de energie regenerabilă. Compania este implicată în proiecte pe termen lung, având o echipă dedicată de management care administrează active proprii și ale terților. Cu o un portofoliu internațional semnificativ în continuă creștere, Low Carbon este bine poziționat pentru a valorifica oportunitățile din piață pe măsură ce nevoia de energie regenerabilă crește în toată lumea.

Despre Rezolv Energy

Rezolv Energy este un producător independent de energie regenerabilă cu o experiență bogată în domeniu. Compania dezvoltă proiecte de energie verde, fără subvenții, la un preț stabil, pe termen lung, pentru utilizatorii industriali și comerciali și pentru alți beneficiari care operează în Europa Centrală și de Sud-Est.

Având un management cu o experiență de 15 ani în domeniul energiei verzi, compania investește în proiecte de energie regenerabilă – eoliene, solare și stocare – de la stadiul de dezvoltare până la construcție și până la funcționarea pe termen lung.

Cu sprijinul investițiilor pe termen lung din partea Actis, unul dintre cei mai importanți investitori în energie din lume, Rezolv Energy construiește un portofoliu de multi-gigawaţi care va ajuta companiile și țările să-și satisfacă nevoile energetice de astăzi și în viitor.

Despre Actis

Actis este unul dintre cei mai mari investitori globali în infrastructură durabilă. Oferim venituri competitive pentru investitorii instituționali și un impact pozitiv măsurabil pentru țările, orașele și comunitățile în care activăm.

Actis este semnatar al Principiilor pentru Investiții Responsabile (UNPRI) susținute de Națiunile Unite, o inițiativă a investitorilor dezvoltată de UNEP FI și Pactul Global al Națiunilor Unite. Compania a primit în mod constant cel mai înalt punctaj de rating în evaluarea independentă a Principiilor ONU pentru Investiție Responsabilă (PRI).

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării României....
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
Reorganizarea ANAF se amână cu câteva luni
În prima parte a lui 2024 Guvernul a adoptat o OUG privind reorganizarea ANAF. Una dintre măsuri prevedea ca în cadrul ...
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul ...