AIEA susține că nu se află în poziția de a putea garanta că programul nuclear iranian este exclusiv pașnic

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat miercuri că ''nu este în poziţia de a garanta că programul nuclear iranian este exclusiv paşnic'', din cauza absenţei răspunsurilor Teheranului la problema siturilor nedeclarate, relatează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 07 sept. 2022, 18:14
AIEA susține că nu se află în poziția de a putea garanta că programul nuclear iranian este exclusiv pașnic

Într-un raport publicat înainte de Consiliul guvernatorilor de săptămâna viitoare, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, se declară „din ce în ce mai îngrijorat”, în contextul în care „niciun progres nu s-a realizat pentru rezolvarea” dosarului urmelor de uraniu îmbogăţit descoperite în trecut în diverse locuri.

El a făcut apel la Republica Islamică „să răspundă obligaţiilor sale legale” şi să coopereze cât mai curând posibil.

Este unul dintre principalele puncte în care bat pasul pe loc negocierile care au început în aprilie 2021, la Viena, pentru a resuscita acordul nuclear din 2015, torpilat trei ani mai târziu de fostul preşedintele american Donald Trump, comentează France Presse.

Teheranul a cerut marţi o închidere a anchetei AIEA pentru a ajunge la un compromis cu statele cu care discută direct (Germania, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia), în timp ce SUA participă indirect la negocieri.

AIEA deplânge, de asemenea, decizia anunţată în iunie de Iran de a ridica un anumit număr de camere de supraveghere, evocând „consecinţe prejudiciabile pentru capacitatea” de a verifica caracterul civil al programului nuclear.

În timp ce a restrâns accesul AIEA, Iran a continuat în ultimele luni să acumuleze uraniu îmbogăţit, potrivit estimărilor dintr-un document distinct. Stocurile depăşesc acum de peste 19 ori limita autorizată de acordul internaţional din 2015.

Teheranul a ridicat rezervele sale totale la data de 21 august la 3.940,9 kg, faţă de 3.809,3 la jumătatea lunii mai, departe de plafonul de 202,8 kg la care s-a angajat.

Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit la 20% la 331,9 kg, faţă de 238,4 kg anterior. Acest nivel, care se situează dincolo de limita de 3,67% fixată de acord, permite în teorie producerea de izotopi medicali, utilizaţi în special în diagnosticarea anumitor cancere.

Iranul dispune în plus de 55,6 kg de uraniu îmbogăţit la 60% faţă de 43,1 kg în precedentul trimestru, prag apropiat de cel de 90% necesar pentru dezvoltarea armei atomice.

„Iranul poate produce acum 25 kg (de uraniu) îmbogăţit la 90% dacă vrea acest lucru”, a declarat un diplomat pentru Reuters, care l-a întrebat dacă Iranul deţine suficient uraniu îmbogăţit la 60% pentru a construi o bombă.

Iranului i-ar trebui trei până la patru săptămâni pentru a produce suficient material pentru o bombă dacă ar dori acest lucru, a mai spus diplomatul citat, adăugând că AIEA i-ar fi necesare două până la trei zile pentru a depista paşi în această direcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...