Vorbind înaintea discuţiilor de urgenţă ale Uniunii Europene care vizează scăderea preţurilor energiei, care vor avea loc vineri, Van der Straeten a declarat că Belgia doreşte un plafon de preţ dinamic la nivelul UE pentru gazul tranzacţionat la bursă, legat de pieţele asiatice, pentru a asigura securitatea aprovizionării.
Plafonul de preţ pentru importurile ruseşti de gaze prin conducte, propus de executivul UE înaintea discuţiilor ministeriale de vineri, a avut până acum o primire mixtă în rândul celor 27 de naţiuni ale blocului.
Preţurile energiei electrice în Europa au crescut brusc, de când economiile au început să iasă din criza Covid-19 anul trecut, creşterea fiind alimentată de reducerea livrărilor de gaze din Rusia ca represalii pentru sancţiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de către Moscova.
„Intenţia noastră este, în primul rând, să reducem preţurile. O limită la gazul rusesc nu va reduce preţurile. O limită doar la gazul rusesc este pur politică. Nu vine atât de mult gaz rusesc în Europa, aşa că nu văd valoarea adăugată a acestui lucru „, a spus Van der Straeten.
Aceasta a adăugat că Spania, Polonia şi Luxemburg sunt în favoarea unui plafon, în timp ce Germania are rezerve.
”Trebuie să intervenim la nivelul pieţei angro… astfel încât să poată avea efect asupra facturilor energiei”, a spus ea, adăugând că plafonul ar trebui monitorizat îndeaproape şi să aibă un mecanism de rezervă pentru când preţurile globale ale GNL depăşesc plafonul UE.
Ţările de Jos, care sunt în mod tradiţional împotriva intervenţiilor asupra pieţei, susţin opţiunea mai restrânsă, doar pentru Rusia.
Van der Straeten a spus că miniştrii energiei ar trebui să ofere îndrumări clare Comisiei Europene pentru a acţiona pentru a reduce preţurile la energie şi că plafonul ar putea intra în vigoare în câteva zile.
”Este absolut intenţia noastră să avem acest lucru (în vigoare) înainte de a începe cu adevărat încălzirea de iarnă”, a spus ea, adăugând că măsura de scădere a preţurilor ar trebui să intre în vigoare în octombrie.
Ea a spus că trebuie promovate achiziţiile comune de gaze din UE şi că blocul are nevoie de o reformă a preţurilor pieţei energetice care să împartă electricitatea produsă din gaze de cea care provine din surse nefosile, precum energia nucleară sau sursele regenerabile.
Deocamdată, folosirea profiturilor extraordinare realizate de companiile energetice – aşa cum a propus Comisia – este acceptabilă, deoarece ar oferi ţărilor UE bani pentru sprijin direct pentru cei care se confruntă cu facturi mari la energie.