„Este indispensabil sa cooperam cu organisme si experti straini”, a declarat Takuya Hattori, un fost director al complexului nuclear Fukushima Daiichi si presedinte, în prezent, al Forumului japonez al industriei atomice.
„Problema contaminarii apelor subterane în apropierea unei centrale nu este proprie (complexului) Fukushima Daiichi, exista numeroase exemple în alte locuri si, prin urmare, o cunoastere si o experienta în domeniu”, a justificat el.
„De la accident, compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a facut multe, mai ales pentru restabilirea sistemelor de racire ale unor reactoare, încât solutionarea problemei apei a fost amânata în mod constant. Drept rezultat, traversam în prezent, cu scurgerile radioactive, cea mai grava criza de la (producerea) accidentului”, a insistat Hattori, carea pledeaza pentru participarea întreprinderilor straine la dezafectarea unor reactoare.
„Statul trebuie sa consolideze fezabilitatea si eficacitatea unor masuri împotriva scurgerilor folosind la maximum noile tehnologii straine”, scrie într-un editorial, miercuri, cotidianul Nikkei.
Situatia de la Fukushima a reaparut în ultimele zile în presa din cauza anuntarii mai multor scurgeri la enormele rezervoare de stocare a apei puternic radioactive.
Guvernul nipon a anuntat marti un plan de urgenta pentru stoparea scurgerilor, dar costisitoarele lucrari planificate vor necesita ani.
Fukushima Daiichi acumuleaza o cantitate de aproximativ 400.000 de tone de apa care contine cesiu, strontiu, tritiu si alte substante radioactive, scursa sub pamânt sau stocata în aproximativ mie de rezervoare special montate în graba.
Cantitatea de apa creste în fiecare zi cu 400 de tone, din cauza necesitatii de a continua racirea reactoarelor, iar 300 de tone se scurg în fiecare zi în Oceanul Pacific, situat în vecinatate.