127.000 de pasageri afectați de zborurile anulate de Blue Air o lună. Valoarea biletelor: 13 milioane de euro. Un investitor, interesat de compania românească

Compania aeriană Blue Air a răspuns întrebărilor Economica.net adresate după anunțul de anulare a tuturor zborurilor până la data de 10 octombrie. Imagina companiei a suferit în ultima săptămână, iar rambursarea sumelor pentru biletele achiziționate "depinde esențial de reluarea activității de vânzare și zbor a companiei". În plus, se poartă negocieri cu investitori pentru susținerea activității Blue Air.
Andrada Ghira - mar, 13 sept. 2022, 22:05
127.000 de pasageri afectați de zborurile anulate de Blue Air o lună. Valoarea biletelor: 13 milioane de euro. Un investitor, interesat de compania românească

Aproape 127.000 de pasageri au fost afectați de anulările zborurilor Blue Air din perioada 6 septembrie – 10 octombrie, iar valoarea biletelor plătite este de 13 milioane de euro, a transmis compania la solicitarea Economica.net. 

„Toți pasagerii au fost notificați de anularea zborurilor și au primit trei opțiuni disponibile: reprogramarea călătoriei pe următorul zbor disponibil, rambursarea în portofelul electronic (compania Blue Air oferind între 25% – 35% în plus din valoarea biletului) și rambursarea biletelor achiziționate”, este răspunsul companiei.

Întrebată dacă are bani pentru rambursarea biletelor, compania spune că „rambursarea sumelor pentru biletele achiziționate depinde esențial de reluarea activității de vânzare și zbor a companiei aeriene Blue Air Aviation”.

Citeşte şi

Înainte de criza declanșată de poprirea pusă de Administrația Fondului de Mediu (AFM), Blue Air se afla în discuți „extrem de avansate” cu doi investitori.

Întrebată de Economica.net cine sunt acești investitori, compania a răspuns: „La acest moment nu avem acordul celor două societăți cu privire la comunicarea numelor lor, situația în care se află Blue Air nefiind una de natură să favorizeze obținerea finanțărilor necesare în cazul în care negocierile nu sunt purtate în condiții de maximă confidențialitate. Putem spune că unul din cei doi investitori cu care suntem în discuții avansate este o companie care deține deja în portofoliu alte companii aeriene din afara României”. 

Blue Air anunțase anterior că investitorii cu care se poartă discuții trebuie să decidă dacă investesc 130 de milioane de euro pentru acoperirea pierderilor companiei suferite de la declanșarea pandemiei, peste care s-a suprapus și creșterea prețului la combustibil, cauzată în mare parte de războiul din Ucraina, dar și cu scăderea cu peste 15% a puterii de cumpărare a monedei euro față de dolar.

Ce fac angajații până la 10 octombrie, când zborurile sunt anulate? Compania spune că „întreg personalul navigant își continuă planul de training conform legislației în vigoare, astfel încât să poată relua activitatea la momentul la care acest lucru va fi posibil cu respectarea condițiilor de siguranță”.

Competitorul Wizz Air, care a anunțat extinderea pe piața de la noi după anunțul de suspendare a zborurilor Blue Air, a anunțat ieri că recrutează personal, inclusiv de la Blue Air. 

Unde s-au dus banii din creditul Eximbank

Blue Air a anunțat că pune la dispoziția presei interesate situația plăților din creditul acordat de stat, de 300 de milioane de lei.

Economica.net a cerut această situație și vă prezintă succint unde s-au dus cele mai mari sume. Plățile au fost efectuate în decurs de trei luni, din octombrie 2020 și până în ianuarie 2021. Am adunat pe categorii plățile făcute de Blue Air din creditul acordat de stat, pe care le prezentăm mai jos.

Cea mai mare sumă plătită din ajutorul de stat a fost făcută către ANAF: 62,3 milioane de lei, iar Eximbank și SIF Banat Crișana au primit fiecare câte circa 30 de milioane de lei.

  • ANAF: 62,3 milioane de lei
  • Lesori (companiile de la care s-au închiriat avioanele): 54,5 milioane de lei
  • Aeroporturi: 36,2 milioane de lei
  • Eximbank: 30 milioane de lei
  • SIF Banat Crișana: 30 milioane de lei
  • Salariați și consultanți: circa 30  milioane de lei
  • Combustibil: 4,5 milioane de lei
  • Avocați și pasageri: 6,6 milioane de lei

Plățile către diverse firme sunt trecute la capitalorul alți creditori comerciali, printre care și Airline Invest, firmă la care Teodor Rada este acționar împreună cu fratele Mihai Rada, potrivit datelor Termene.ro.  Firma a încasat 7,4 milioane de lei pentru servicii IT.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...