Printre principalii producători de gaze din Norvegia sunt firma controlat majoritar de stat Equinor, precum şi companiile Shell, Wintershall Dea, TotalEnergies, Vaar Energi şi ConocoPhillips.
„Nu este în interesul Norvegiei actuala instabilitate. Aş prefera să văd o stabilizare a preţurilor la gaze, preferabil la un nivel mai scăzut”, a declarat prim-ministrul la postul public de televiziune NRK.
Totuşi, Stoere a repetat că impunerea unei plafonări a preţului gazelor, sugerată de unii cumpărători europeni, ar putea avea un impact negativ asupra livrărilor şi ar putea reprezenta „o alegere greşită”. Ţările UE au cerut Bruxelles-ului să propună un astfel de plafon dar până acum nu au ajuns la un acord dacă plafonul se va aplica pentru toate importurile de gaze naturale, pentru importurile de gaze prin conducte sau pentru tranzacţiile angro cu gaze naturale.
Diplomaţi din UE susţin că există un sprijin amplu pentru impunerea unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili şi a unei reduceri a consumului net lunar de electricitate dar ideea unei plafonări a preţului gazelor a provocat diviziuni în rândul satelor membre UE.
Norvegia, ţară care nu este membră UE, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului comunitar după ce Rusia şi-a redus livrările ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult.