„Noi am venit și am prezentat o viziune diferită aici. PSD a venit cu schema de plafonare și compensare, care pe lângă impactul pe care l-a avut, a dus și distorsiuni și mulți oameni și companii nu sunt acoperiți de această plafonare. Pentru consumatorii casnici, ne dorim acest voucher de 1.000 de lei care s-ar deduce din factura în fiecare lună, la electricitate și gaze, cu posibiltate de a suplimenta, pentru că depindem de ce face Gazprom, de măsurile care vedem să sunt luate și uneori au efectul invers. Noi venim și spunem, pe lângă acea scădere de taxe din factură, să dăm acest voucher, să suplimenteze ajutorul pe care îl dăm fiecărui consumator. Ar fi o măsură extrem de clară, această schemă de plafonare ne-a costat 40 de miliarde de lei, bani pe care nu i-a văzut nimeni, datoria rămâne la bugetul de stat, care rămâne acoperită din împrumuturi, furnizorii nu au văzut acești bani. Noi spunem că ajutorul trebuie să fie direct și țintit, să vadă clar cum li se deduc acești bani din factură”, a declarat Cristina Prună, deputat USR.
Prună a mai menționat că alternativ se poate oferi un voucher de 5.000 de lei pentru cei care vor să-și monteze panouri fotovoltaice. “Astăzi există un program care nu funcționează, acel program de la Fondul de Mediu, Casa verde pentru fotovoltaice. Noi venim și spunem că primul kw/h instalat pentru cei care doresc să facă acest lucru trebuie să fie susținut de stat și să se facă nebiroctratic, ca atunci când schimbi mașina și primești acel vocuher de la stat”, a mai spus Cristina Prună.
Deputatul Claudiu Năsui spune că România este singura țară care are o schemă de plafonare-compensare, care în loc să rezolve creșterile de preț, a dus la noi creșteri. În plus, impactul bugetar al acestei măsuri implementată de coaliția de guvernare PSD-PNL nu poate fi suportat de stat. O altă măsură este cea a neimpozitării salariului minim.
„Primul pas să nu mai folosească statul energia pe post de taxator: Ddacă vă uitați în factură, veți vedea mai multe linii acolo, pe lângă consumul de energie electrică și plata pentru transportatori și distribuitori, care sunt firești, mai avem încă o acciză pe care o plătim statului, avem încă acele faimoase certificate verzi care sunt o schemă de a subvenționa energia regenerabilă făcută la un anumit moment în timp, în perioada domnului Călin Popescu-Tăriceanu, care acum nu are nevoie de subvenții pentru că prețul la energie este deja extrem de mare, și mai avem încă o subvenție, acea taxă de cogenerare, care este același lucru, dar iarăși centralele pe cogenerare produc energie electrică, dar prețul a ajuns până la cer, nu au nevoie să mai fie subvenționate.
TVA-ul în România este menținut la cote foarte mari, la 19%, în condițiile în care alte state au scăzut la 5% sau chiar 0% pentru gaz. Fix asta ar trebui să facă statul român”, a mai adăugat Năsui.