Românii sunt tot mai interesaţi de alternativele neconvenţionale la transportul prin Europa, una dintre acestea fiind carpooling-ul. Este vorba de a merge la destinaţie cu maşina unei persoane pe care nu o cunoşti sau de a lua cu tine, pe anumite distanţe, diverse persoane care au aceeaşi destinaţie. Mai exact, este un fel de „ia-mă, nene” civilizat, în care pasagerii fără maşini, dar şi posesorii de autoturisme, îşi crează un cont pe reţelele specializate cu scopul de a călători împreună. Pentru a evita neplăcerile, printre care conflictul de personalitate, oamenii se pot evalua reciproc, astfel înct poţi lua cu tine sau poţi urca în maşina pe care o doreşti, fiind la curent cu diverse informaţii despre ceilalţi pasageri, precum vârsta, sex, originea, limbile pe care le vorbesc, dacă este fumător sau personalitatea pe care o are.
Românii care fac carpooling
„Într-adevăr, am putut observa tot mai mulţi călători (care folosesc carpooling n.red) solicitanţi sau ofertanţi din România. Românii îşi împart autoturismele cu persoane din alte ţări tot timpul. Ceea ce contează cel mai mult pentru cei care folosesc acest sistem de transport este ratingul primit de utilizatori şi punctualitatea lor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Odile Beniflah, International Senior Product Manager în cadrul carpooling.com, cea mai mare reţea de carpooling din Europa. De altfel, din datele carpooling.com, Bucureştiul se află pe poziţia a 23-a în topul oraşelor -carpooling din Europa. „Pentru că sloganul nostru este „Carpooling Without Borders (carpooling fără frontiere n.red), nu putem comunica numele călătorilor din fiecare ţară. Însă putem spune că cele mai populare oraşe pentru carpooling din România sunt Cluj, Timişoara şi Bucureşti. De asemenea, cele mai frecvente destinaţii alese de românii care călătoresc prin Europa (prin carpooling n.red) sunt Stuttgart şi Munich din Germania, Budapesta din Ungaria şi Viena din Austria.”, ne-a mai declarat reprezentanta carpooling.com.
Carpooling.com şi în română
Din datele carpooling.com, cel mai des românii au împărţit maşina cu străinii mergând de la Cluj la Munich, de la Timişoara la Viena sau de la Bucureşti la Budapesta. Nu în ultimul rând, majoritatea străinilor care au decis să viziteze Bucureştiul folosind carpooling au venit din Germania, Ungaria, Turcia, Polonia şi Cehia.”Suntem convinşi că acest sistem va funcţiona în România. Carpooling.com operează deja în 7 limbi, printre care, momentan, nu se numără şi româna. Scopul nostru este de a ne face serviciile disponibile peste tot, cât de curând este posibil”, a mai declarat Beniflah.
5 milioane de utilizatori
Din datele carpooling.com, în fiecare lună, peste 1 milion de oameni din Europa folosesc carpooling.com, distanţa medie a unei călătorii fiind de 200 de km. Cei mai mulţi utilizatori ai sistemului sunt femei (53%), între 25 şi 39 de ani, necăsătoriţi (70%). Săptămâna trecută, carpooling.com tocmai a sărbătorit atingerea pragului de 5 milioane de utilizatori.
Cum să mergi în călătorie prin carpooling
Pentru a putea călători în acest mod, fie că sunteţi şofer sau pasager,trebuie mai întâi să vă faceţi un cont pe carpooling.com. Trebuie să completaţi câmpurile obligatorii cu anumite informaţii personale şi , neapărat, să dispuneţi de un telefon mobil, pentru că sistemul vă va verifica şi va trimite un mesaj cu un cod. Ulterior, puteţi alege cu cine veţi merge în călătorie şi, împreună cu pasagerii, în ce termeni (data, ora, costuri).
Costurile prin carpooling
Ca pasager, cei care folosesc acest sistem trebuie să achite şoferului o anumită sumă de bani pentru combustibil. Suma este stabilită de comun acord între şofer şi pasager. Pentru şoferi, carpooling.com oferă posibilitatea plăţii online, pentru ca aceştia să fie siguri că şi-au primit banii de la pasageri. Cei care optează pentru acest sistem vor plăti un fee către carpooling.com. „Carpooling-ul” a fost practicat în SUA încă din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici fiind înfiinţate chiar benzi speciale de autostradă destinate maşinilor cu mai mult de un pasager. Metoda a fost preluată cu succes în multe state europene şi nu numai.