Peste 90% dintre IMM-uri nu au reuşit să-şi înscrie proiectele pentru ajutorul de minimis – sondaj

Peste 90% dintre cei aproape 700 de participanţi la un sondaj privind sesiunea de înregistrare online a cererilor de ajutor pentru IMM-uri, lansată de Ministerul Finanţelor Publice, nu au reuşit să îşi înscrie proiectele şi să primească număr de ordine în cadrul sesiunii deschise pe 28 august.
Economica.net - vin, 06 sept. 2013, 18:14
Peste 90% dintre IMM-uri nu au reuşit să-şi înscrie proiectele pentru ajutorul de minimis - sondaj

Potrivit sondajului ‘SOS Minimis’ realizat săptămâna trecută de Structural Consulting Group, 92% dintre cei intervievaţi nu au reuşit să îşi înscrie proiectele, iar cei 8% dintre participanţii la iniţiativă care s-au regăsit pe lista înscrierilor au arătat că principalul motiv căruia i se datorează acest fapt este ‘norocul’.

Un respondent a declarat că a folosit o aplicaţie de completare automată a câmpurilor formularului, iar un altul consideră că a reuşit să se înscrie datorită faptului că a folosit numai browserul Internet Explorer – aplicaţie folosită şi de MFP.

Dintre cei care nu au reuşit să se înscrie, peste 60% nu au avut nici şansa de a vizualiza formularul de completat, 15% au reuşit să înregistreze datele (parţial sau complet), dar serverul nu a mai răspuns, iar 11% au întâmpinat dificultăţi în vizualizarea codului de validare CAPTCHA.

5% s-au uitat în gol după transmiterea datelor la un ecran cu mesajul ‘Aşteptaţi’, iar 5% ‘au pierdut conexiunea cu serverul’.

Patru dintre cei 630 de respondenţi care nu se află pe recent anulata Listă de beneficiari au reuşit să trimită proiectul, dar au primit număr de ordine sub 644, aplicaţiile lor fiind respinse.

De asemenea, un respondent a susţinit că cererea sa a primit număr de înregistrare, dar nu i s-a mai generat recipisa.

La sondajul ‘SOS Minimis’, iniţiat săptămâna trecută de Structural Consulting Group, au participat aproximativ 700 de reprezentanţi ai IMM-urilor aplicante din toată ţara.

Sesiunea de înregistrare on-line a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost declarată închisă miercuri dimineaţă la ora 8:35:41, după numai cinci minute de la deschidere, în urma epuizării bugetului în valoare de 500 de milioane de lei alocat schemei, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Conform listei cererilor de acord pentru finanţare înregistrate on-line pe pagina de Internet a Finanţelor au fost admise 644 de cereri de finanţare.

MFP a anunţat, ulterior, că 20.225 de persoane au intrat, în intervalul 8.30-8.36, pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor dedicată schemei de minimis.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat că sesiunea de înregistrare online desfăşurată pe 28 august pentru schema de minimis va fi anulată şi reluată ulterior pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

Potrivit ministrului Finanţelor, din primele investigaţii a rezultat faptul că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate, apărând astfel blocaje şi mesaje de eroare în accesarea paginii de Internet dedicate schemei de minimis.

Deschiderea sesiunii de înregistrare on-line a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost amânată în două rânduri, odată cu 10 zile, de pe 16 august până pe 26 august, şi ulterior cu alte două zile, pentru ca în acest interval să fie promovat actul normativ prin care bugetul schemei de ajutor s-a majorat cu 100 de milioane de lei, de la 400 de milioane de lei la 500 de milioane de lei.

Prin această schemă de ajutor de stat, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Kontron majorează cu peste 75 de milioane lei capitalul subsidiarei sale din România prin conversia unei creanţe
Capitalul social al Kontron Services România, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C şi IoT din ţara noastră, a fost majorat cu peste 75 de milioane lei prin conversia unei......
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Schimb valutar de 1,19 miliarde euro pentru companiile românești la 10 luni din 2024
Valoarea totală a tranzacţiilor de schimb valutar efectuate de către companiile româneşti pe una dintre platformele ...
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
Xiaomi a vândut peste 100.000 de unități din modelul auto SU7
CEO-ul Xiaomi, Lei Jun, a declarat azi că livrările de vehicule electrice din seria SU7 au depășit 100.000 de unități. ...
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul general
Poșta Română vrea să închidă toate oficiile poștale. ”Nu sunt profitabile și nu au niciun viitor” – directorul ...
Poșta Română vrea ca în următorii ani să închidă toate oficiile poștale pe care le deține, spațiile urmând să ...