Elveția cumpără 36 de avioane de vânătoare americane F-35

Elveţia a semnat luni contractul pentru achiziţia controversată a 36 de avioane de luptă americane F-35 în valoare de peste 6 miliarde de franci elveţieni (6,3 miliarde de euro), relatează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 19 sept. 2022, 18:48
Elveția cumpără 36 de avioane de vânătoare americane F-35

„Pe 19 septembrie 2022, directorul general pentru armament Martin Sonderegger şi şeful de proiect Darko Savic au semnat la Armasuisse, la Berna, contractul de achiziţie cu guvernul american”, anunţă un comunicat al Armasuisse, agenţia însărcinată cu achiziţia de echipamente de apărare a Confederaţiei Elveţiene.

Livrările de F-35 A de la compania Lockheed-Martin urmează să înceapă în 2027, potrivit calendarului actual, şi să continue până în 2030.

Armasuisse insistă asupra faptului că „preţurile şi condiţiile contractuale” sunt fixate în contract „de manieră constrângătoare şi sunt supuse unui control strict”.

În paralel, agenţia a semnat contractul de compensare industrială de 2,9 miliarde de franci elveţieni care urmează să le permită companiilor elveţiene să profite de această achiziţie costisitoare.

Semnarea contractului este actul final al unei lungi saga pentru a dota forţele armate elveţiene cu noi aparate de zbor.

Consiliul federal a decis la sfârşitul lui iunie 2021 să achiziţioneze aparate F-35, considerate avioanele de luptă cele mai moderne şi mai sofisticate din lume şi cu care sunt dotate deja numeroase ţări europene.

În septembrie 2020, elveţienii au aprobat la limită o alocare de 6 miliarde de franci elveţieni pentru a permite forţelor aeriene să se doteze cu o nouă flotă, aparatele în prezent în serviciu – F/A 18 şi F5 – ajungând la finalul duratei de exploatare la sfârşitul deceniului.

Deşi guvernul elveţian susţine că avionul este de departe cel mai bun, la preţul cel mai scăzut dintre toate cele care au concurat pentru contract (Rafale, F/A-18 şi Eurofighter), nenumăratele dificultăţi tehnice şi depăşiri bugetare ale programului F-35 în SUA au determinat două comisii parlamentare elveţiene să lanseze o anchetă asupra modului de alegere a aparatelor de zbor.

Aceste comisii nu au pus sub semnul întrebării alegerea făcută, dar unii dintre membrii lor şi-au exprimat regretul că guvernul nu şi-a lăsat mai multă marjă de manevră pentru a merge dincolo de evaluarea tehnică şi financiară şi a putea ţine astfel cont mai mult de factori mai politici. Comunicarea cu aliaţii europeni şi în special cu Franţa a fost de asemenea criticată.

Recent, Grecia şi Germania au intrat pe lista ţărilor europene care vor să achiziţioneze aparate F35, deja cumpărate de Regatul Unit, Belgia, Danemarca, Italia, Finlanda, Norvegia, Ţările de Jos şi Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune, a afirmat duminică ministrul Educaţiei Ligia Deca în contextul avertizărilor meteorologice. ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim (analiză)
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt, însă impactul pe termen lung va ...
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Numărul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piaţă, la data de 1 septembrie 2024, a fost de aproximativ 1,87 de miliarde, ...
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Comunitatea Slow Food Buzău Land, care reuneşte în prezent peste 32 de membri, respectiv fermieri, producători de alimente, ...