Reacții privind modificarea Directivei privind energia regenerabilă. Copa și Cogeca: Nu putem ignora bioenergia

Copa și Cogeca, organizații care reprezintă interesele fermierilor europeni, atrag atenția că varianta revizuită a Directivei UE privind energia regenerabilă (RED III), votată recent de parlamentarii europeni, nu va putea duce la atingerea noilor ținte, respectiv 45% din consumul de energie al UE să fie asigurat, până în 2030, din resurse regenerabile. Aceasta pentru că UE vrea să sisteze finanțarea producției de energie din "biomasa primară", din păduri.
Alina Stanciu - mar, 20 sept. 2022, 16:22
Reacții privind modificarea Directivei privind energia regenerabilă. Copa și Cogeca: Nu putem ignora bioenergia

Decizia propusă recent de Parlamentul European de a încheia acordarea sprijinului financiar pentru  „biomasa primară” și de a limita obiectivele UE  privind  energia regenerabilă  la  nivelul  2017-2022, contravine deciziei europarlamentarilor de a crește ținta privind ponderea energiei verzi în total consum al UE la 45%, susțin reprezentanții Copa și Cogeca.

Potrivit acestora, ținta de 45%  până  în  2030 nu poate fi atinsă fără  o  mobilizare optimă a primei sale surse de energie regenerabilă. De asemenea, decizia europarlamentarilor „nu reflectă realitățile  din  teren,  parlamentarii europeni  fiind lăsați să  adopte  o  poziție  care  nu  poate  fi  susținută pentru sectorul european al biomasei forestiere”.

„Copa și Cogeca se așteaptă la o reacție din partea statelor membre cu privire la problema bioenergiei din surse solide și la o confirmare a poziției adoptate de deputații europeni cu privire la biocombustibilii lichizi în cadrul viitoarelor trialoguri’.

Declarațiile celor două organizații au fost făcute în contextul în care Parlamentul European a votat recent raportul care propune o revizuire a Directivei UE privind energia regenerabilă (RED III).

Potrivit acestuia, începând cu 31 decembrie 2026, statele membre nu acordă sprijin pentru producția de energie electrică din biomasă forestieră în instalațiile care generează exclusiv energie electrică, cu excepția cazului în care energia electrică de acest tip îndeplinește cel puțin una dintre următoarele condiții:

  • este produsă într-o regiune identificată într-un plan teritorial pentru o tranziție justă aprobat de Comisie, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/… al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Fondului pentru o tranziție justă,
  • este produsă aplicând captarea și stocarea CO2 provenit din biomasă
  • este produsă de instalații care sunt deja în funcțiune la … [data intrării în vigoare a prezentei directive de modificare], în cazul cărora nu este posibil să se realizeze modificări în direcția cogenerării din cauza absenței condițiilor privind infrastructura și cererea 

Potrivit organizațiilor, în prezent, aproape 60 % din energia regenerabilă produsă în UE provine din biomasă durabilă, obținută aproape exclusiv în Europa. Pentru mulți europeni, bioenergia este o sursă de energie populară, accesibilă și locală.

„Această decizie nu ține cont de elementele de bază ale realității gestionării pădurilor, deoarece aproape fiecare operațiune de recoltare și îngrijire are ca rezultat scoaterea de „biomasă primară” din păduri. Ignorarea biomasei „lemnoase primare” ar însemna, de asemenea, să se lase reziduurile în pădure să se descompună, eliberând aceeași cantitate de CO2 pe care ar emite-o și în cazul în care ar fi folosită pentru energie, fără beneficiul înlocuirii combustibililor fosili – ca să nu mai vorbim de riscul crescut de incendii forestiere”.

Noile dispozițiile ar afecta, de asemenea, utilizatorii finali care se bazează pe biomasă pentru a furniza o sursă stabilă, rentabilă și durabilă de energie termică și electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 de cetăţeni, adică 23,29% din numărul celor înscrişi în listele......
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai Ioniq 9 este primul SUV electric cu trei rânduri de scaune al companiei din Coreea și vizează un segment aflat ...