Punând capăt unei anomalii de lungă durată, vârsta minimă de vot în cazul alegerilor pentru Senat a fost coborâtă de la 25 de ani la 18 ani, fiind adusă la acelaşi nivel ca în cazul scrutinului pentru Camera Deputaţilor. Cele două camere ale parlamentului italian au puteri egale.
”În termeni de numere, evident asta înseamnă că tinerii contează mai mult în aceste alegeri”, explică Livio Gigliuto, vicepreşedinte al institutului de studii sociale Piepoli. ”Chestiunea esenţială este câţi dintre ei votează de fapt”, adaugă el.
Schimbarea acestor reguli afectează 4,1 milioane de persoane, dintr-un electorat total de 51,4 milioane.
Un sondaj de opinie difuzat în august de institutul SWG estima rata absenteismului potenţial în rândul alegătorilor tineri la 34-38%. O proporţia de 43% dintre ei consideră că a merge la vot ”este lipsit de sens” întrucât, odată aleşi, politicienii ”fac tot ce vor”.
Dar acest lucru nu a împiedicat partidele să îi vizeze pe cei care votează pentru prima dată la apropiatul scrutin.
Printre altele, Partidul Democrat (PD, centru-stânga) promite o ”zestre” de 10.000 de euro pentru tinerii de 18 ani din familii cu venituri mici şi are mesaje puternice cu privire la schimbările climatice, avort şi drepturile persoanelor LGBTI. Sondajele arată că acestea sunt principalele motive de îngrijorare în rândul alegătorilor tineri.
Sondajul SWG din august indica faptul că PD este partidul cel mai popular în rândul categoriei de vârstă 18-24 de ani, cu o susţinere de 19%, comparativ cu cele câte 17% pentru formaţiunea Fratelli d’Italia, condusă de Giorgia Meloni, şi Mişcarea 5 Stele (M5S).