Skylight Residence, firmă deținută de familia de investitori Topolinski, a câștigat ultimul apel împotriva Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) în cazul privatizării Aversa, după ce Curtea de Apel București a decis că dezvoltatorul a îndeplinit toate obligațiile impuse prin licitația desfășurată în septembrie 2013, au anunțat investitorii într-un comunicat de presă.
Dezvoltatorul imobiliar va prelua acum proprietatea terenului de 97.000 mp și intenționează să demareze lucrările de construcție la proiectul Skylight Residence în 2023.
Întrebat de Economica.net când va începe construcția primelor blocuri, Michael Topolinski ne-a răspuns: „Intenționăm să demarăm lucrările de construcție pentru școala primară, pentru prima etapă din componenta de birouri și prima etapă din componenta de rezidențial în septembrie 2023. Valoarea investiției în școala primară și etapa 1 de birouri este de aproximativ 29 milioane euro, iar pentru prima etapă din rezidențial este de aproximativ 74 milioane euro. Nu căutăm investitori”.
În plus, Topolinski mai spune că un teren de 10.500 mp de va fi vândut unui retailer alimentar pe care îl va anunța după semnarea contractului.
Primăria Sectorului 2 a acordat în luna mai a acestui an autorizație de demolare pentru firma Skylight Residence pentru clădirile care ocupă cele aproape 10 hectare ale fostei fabrici de pompe Aversa, pentru care s-a și început atunci demolarea.
„Este o decizie monumentală pentru noi, la capătul unei lupte care a durat 9 ani, timp în care am învins AAAS în instanță de 21 de ori. (…) SkyLight Residence este un proiect sustenabil de peste 500 de milioane de euro care va transforma pentru totdeauna zona Obor și viața rezidenților săi”, spune Michael Topolinski.
Proiectul cu utilizare mixtă va cuprinde peste 35% din teren organizat ca spații verzi (comparativ cu procentul minim impus de 30%), peste 2.200 de apartamente, 89.000 mp de spații de birouri organizate în forma unui campus IT și 8.540 mp suprafață de vânzare în cadrul spațiilor comerciale. Spațiile verzi vor include cinci parcuri private cu piscine, piste de alergare, zone de lectură, parcuri pentru câini și spații de întâlnire.
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, a anunțat în vara acestui an că vrea să regenereze zona Gării de Est cu investiții prin PNRR. Cu ajutorul Băncii Mondiale, care a elaborat un studiu urbanistic țintit pe Gara de Est, Mihaiu a prezentat care sunt planurile pentru zona Obor, Proiectul va intra luna viitoare în consultare publică, mai spune primarul, și care nevoie de PUZ și îmbunătățiri, care vor fi făcute împreună cu Banca Mondială.
Una dintre zonele puternic industrializate, a cărei faţă nu a fost schimbată în ultimii ani este Bucur-Obor. Aici, înainte de criză a fost finalizat proiectul rezidenţial Rose Garden, construit pe terenul fostei fabrici Suveica. Cel mai important proiect imobiliar finalizat în această zonă este Veranda Mall, construit pe terenul fabricii Prodplast, deţinută de familia Pogonaru, şi deschis în toamna lui 2016.
În ultimii ani, mai mulţi proprietari de terenuri din zonă au făcut demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie. Cele mai multe turnuri în plan sunt cele pentru apartamente, dar şi pentru birouri.
Foto: Andrada GHIRA | Economica.net