Analiză: Lideri europeni rămaşi fără funcţii din cauza unor probleme cu justiţia

O serie de lideri europeni au fost nevoiţi să renunţe la funcţii, în ultimii zece ani, din cauza unor proceduri judiciare, relatează AFP, în contextul în care fostul premier Silvio Berlusconi riscă să fie exclus din Parlamentul italian în urma unei condamnări.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 16:15
Analiză: Lideri europeni rămaşi fără funcţii din cauza unor probleme cu justiţia

– CEHIA: În iunie 2013, premierul de centru-dreapta Petr Necas demisionează în urma unui scandal de corupţie şi abuz de putere, implicând-o pe cea mai apropiată colaboratoare şi amanta sa. Trei foşti deputaţi şi doi ofiţeri din cadrul serviciilor militare de informaţii sunt implicaţi. Parchetul renunţă să angajeze proceduri împotriva lui Necas, care a făcut din lupta împotriva corupţiei unul dintre punctele-far ale Guvernului său, aflat la putere începând din iulie 2010.

– GERMANIA: Preşedinte federal începând din 2010, Christian Wulff este constrâns să demisioneze în februarie 2012, după ce-i este ridicată imunitatea. El este inculpat pentru corupţie, fiind suspectat că i s-a plătit, lui şi soţiei, un sejur în valoare de 500 de euro la un hotel, de către un producător de cinema, în schimbul susţinerii proiectului unui film. Procesul urmează să înceapă în noiembrie.

– FINLANDA: În iunie 2010, premierul finlandez Matti Vanhanen, aflat la conducerea Guvernului din 2003, demisionează, părăsind totodată preşedinţia şi partidul.

Vanhanen, care a evocat motive de sănătate pentru a explica această retragere, era implicat într-o afacere de finanţare a unei asociaţii al cărei preşedinte era. Aceasta a plătit peste 23.000 de euro campaniei sale prezidenţiale pierdute în 2006. În 2011, Parlamentul renunţă la orice procedură judiciară împotriva lui.

– CROAŢIA: În iulie 2009, Ivo Sanader demisionează din funcţia de premier, pe care o ocupa din 2003. Suspectat de deturnare de fonduri, el este arestat la sfârşitul lui 2010 în Austria, extrădat şi încarcerat la Zagreb în perioada iulie-decembrie 2011.

Găsit vinovat că a luat mită în valoare de cinci milioane de euro de la gigantul unguresc în domeniul energetic MOL şi de la o bancă austriacă, el este condamnat, la sfârşitul lui 2012, la zece ani de închisoare.

În mai 2013, Sanader este inculpat într-un nou caz de corupţie, acuzat de abuz de putere care a provocat pierderi în valoare de aproximativ 500.000 de euro companiei naţionale croate de electricitate (HEP).

– BELGIA: Ajuns la putere în martie 2008, premierul Yves Leterme demisionează în decembrie acelaşi an, acuzat că a exercitat presiuni asupra justiţiei în cursul achiziţionării Băncii Fortis, ameninţate de faliment. El revine, totuşi, în cadrul Guvernului condus de către Herman Van Rompuy, în calitate de ministru de Externe, şi va fi achitat de acuzaţiile cu privire la Fortis în urma unei anchete lansate în februarie 2009. Devine premier în noiembrie 2009 şi decembrie 2011.

– POLONIA: Leszek Miller, şef al unui guvern de stânga din 2001, demisionează în mai 2004, după ce a abandonat preşedinţia partidului social-democrat (SLD), subminat de acuzaţii de corupţie la adresa anturajului său şi a sa. Este reales la conducerea SLD în 2012.

– LITUANIA: Ales preşedinte în ianuarie 2003, Rolandas Paksas este destituit 15 luni mai târziu pentru „încălcarea gravă a Constituţiei şi nerespectarea jurământului constituţional”, prin acordarea cetăţeniei lituaniene unui om de afaceri rus, Jurijos Borisovas, principalul său susţinător financiar.

Privat de dreptul de a se prezenta în alegeri în ţară, el este ales, în 2009, membru al Parlamentului European (PE).

Te-ar mai putea interesa și
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de 1,24 de miliarde de euro, echivalentul a 1,2% din PIB, dar comparativ cu......
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă aprecierea faţă de decizia autorităţilor chineze de a excepta, în perioada ...
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
CFR anunță redeschiderea linia Stanceni – Lunca Bradului pentru circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel
La ora 11:09 s-a redeschis linia Stanceni - Lunca Bradului pentru circulaţia garniturilor cu tracţiune Diesel, iar trenurile ...
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
ANPIS anunță că 154.159 de persoane au beneficiat în luna octombrie de indemnizații de creștere a copilului
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a fost, în luna octombrie 2024, de ...