„Având în vedere licitaţia prin care se va alege un consultant care să acorde asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat, reprezentând 45,99% din capital, AIPC solicită decretizarea contractului de privatizare al Romtelecom, aşa cum a solictat oficial încă din 4 iulie 2011. Conform surselor de presă din anul privatizării, 1998, prin contract se prevedea listarea la bursă a pachetul deținut de statul român. Totuși, această listare nu s-a concretizat, deși în ultimii 15 ani am avut parte de promisiuni în această direcție. Dacă listarea este prevăzută în contractul de privatizare, nu înțelegem de ce această operațiune nu s-a realizat încă. Totodată, nu înțelegem cine sau de ce reprezentanții statului nu pun la dispoziția publicului contractele de o importanță deosebită pentru România, iar circul din cadrul contractului cu Bechtel nu ar trebui generalizat”, se arată într-o adresă transmisă de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital presei şi Ministerului pentru Societatea Informaţională.
La finele lunii august, Ministerului pentru Societatea Informaţională a anunţat că va organiza, la 6 septembrie, o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii juridice în vederea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimată între 128.000 şi 500.000 lei (fără TVA) în următoarele 24 luni.
La expirarea termenului au depus oferte casele de avocatură Salans (în prezent Dentons), David şi Baias, Bulboacă şi Asociaţii, Florea şi Asociaţii şi Boştină şi Asociaţii, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate companiei.
Adresa AIPC a fost transmisă şi caselor de avocatură interesate să acorde consultanţă.
Potrivit caietului de sarcini, câştigătorul licitaţiei va acorda asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat şi va analiza şi elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.
Reprezentanţii investitorilor amintesc în adresa transmisă marţi că desecretizarea contractului a fost cerută în iulie 2011 şi fostei Autorităţi pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în prezent Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), însă fără rezultat.
La finele lunii iulie, MSI a anunţat că statul va angaja un consultant financiar specializat pentru a vinde întreaga participaţie minoritară pe care o mai deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social.
Opţiunea principală a Guvernului este ca acţiunile să fie vândute prin listare la Bursa de Valori Bucureşti, dar aşteaptă şi opinia consultantului financiar care urmează să fie angajat, astfel încât profitul statului din această operaţiune să fie cât mai mare.
O hotărâre adoptată de Executiv în luna iulie prevede selectarea de către MSI a unui consultant specializat, respectiv o bancă de investiţii sau un consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital, în vederea finalizării privatizării Romtelecom.
„Salutăm decizia Guvernului din 24 iulie (2013 – n.r.) de a relua finalizarea privatizării Romtelecom și faptul că prima opțiune este de vânzare a acțiunilor prin piața de capital. Sperăm că și consultatul va prezenta o opinie favorabilă exitului prin intermediul bursei. Considerăm că finalizarea privatizării Romtelecom prin interemediul pieței de capital este cea mai transparentă metodă, fiind evitat astfel riscul unor critici ulterioare privind corectitudinea prețului, dar poate fi obținut un preț pe care piața îl consideră corect”, mai afirmă AIPC în comunicat.
Potrivit AIPC, statul poate obține un preț mai mare dacă listarea va fi realizată cât mai repede, odată cu ofertele publice anunţate la unele companii de stat, precum Romgaz sau Hidroelectrica, întrucât aceste operaţiuni vor atrage atenţia investitorilor asupra pieţei de capital.
„Pe de o parte exitul statului din acționariatul Romtelecom prin intermediul bursei poate fi realizat într-un mod transparent și la un preț corect, iar pe de alta, pe termen îndelungat, statul va încasa fonduri suplimentare prin impozitul aplicat pe câștigul pe piața de capital. Listarea Romtelecom va contribui la creșterea rulajelor pe bursă, ceea ce va atrage noi investitori și companii noi pentru listare. Odată cu creșterea rulajelor va crește și baza de investitori care plătesc impozit pe câștigul obținut la bursă, deci încasări mai mari pentru stat. Astfel, printr-un exit prin intermediul bursei, statul câștigă atât pe termen scurt (din vânzarea pachetului de acțiuni), dar și pe termen lung (prin stimularea și creșterea masei de investitori care plătesc impozit pe profitul obținut pe piața de capital)”, mai spun reprezentanţii investitorilor.
Statul a mai încercat să privatizeze Romtelecom şi în 2005 şi în 2008, dar ambele iniţiative au eşuat.
Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.
Datele ministerului privind situaţia financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă că în 2010 a fost înregistrată o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3,02 miliarde de lei.
În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei.