El a precizat că licenţa de exploatare există încă din 1999-2000 şi a adăugat că pierderile calculate de către companie, evaluări cuprinse în contractul cu RMGC, sunt de până la 2 miliarde de dolari.
”Există din 1999-2000 licenţă de exploatare. (…) În 14 ani Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat că este un gest normal să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului. E clar că nu se va da acest vot. Nu se pune problema să acceptăm suma de 2 miliarde de dolari. Licenţa de exploatare în acest caz (n.r. în care Parlamentul va respinge proiectul de lege) nu se va pune în aplicare. (…) În Guvern toată lumea şi-a dat avizul apoi s-a luat o decizie politică. Iau act de ea şi o respect”, a mai spus Ponta, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu grupul UDMR.
Ponta a subliniat că în contract nu există o clauză anume care să prevadă despăgubiri şi că suma de 2 miliarde de dolari este invocată în mai multe adrese oficiale ale companiei cuprinzând cheltuielile făcute până acum şi eventualele pierderi comerciale.
„S-au desfăşurat negocieri, discuţii, domnul Şova vă va pună mâine (n.r.-miercuri) la dispoziţie toate documentele din toţi aceşti ani. Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român. Guvernul a considerat, pentru că de 14 ani nu s-a făcut nimic, eu am considerat că este un gest normal, de responsabilitate, să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului pentru un asemenea proiect. Acum lucrurile sunt clare, nu se va da un vot pentru. Evident că nu se pune problema să acceptăm o asemenea sumă, ei vor cere în instanţă şi noi ne vom apăra”, a mai spus premierul.