În prezent, taxa specială pentru promovarea turistică reprezintă 0,5% din tariful de cazare.
În cadrul şedinţei CGMB a fost aprobat şi un amendament susţinut de către consilierul municipal Florin Covaci (USR), care a menţionat că propunerea este menită să „simplifice procedura de raportare” a taxei colectate de operator.
„Se digitalizează borderoul şi, în acelaşi timp, sunt incluse platforme de intermediere a rezervărilor on-line”, a precizat consilierul general.
Astfel, persoanele fizice şi juridice, rezidente şi nerezidente (inclusiv deţinătorii platformelor online de intermediere a serviciilor de cazare, prin intermediul cărora se realizează cazarea) vor avea obligaţia ca în documentele utilizate pentru încasarea tarifelor de cazare să evidenţieze distinct taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti, încasată.
Taxa se încasează odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate.
„Deţinătorii platformelor online de intermediere, de tip Booking, Airbnb etc (operator intermediar) sau agenţii de turism care vor încasa contravaloarea serviciilor de cazare, vor colecta şi taxa de promovare turistică aferentă acestor servicii. În situaţia în care colectarea este realizată de operatorii intermediari sau agenţiile de turism, unitatea de primire cu funcţiune de cazare nu va mai avea obligaţia de colectare şi raportare a taxei de promovare turistică”, prevede proiectul.
Structura de primire turistică sau operatorul intermediar va avea obligaţia de a depune lunar o declaraţie decont la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a sectorului, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a incheiat sejurul turistului. Declaraţia decont se poate depune în format letric, personal, prin poştă sau curier la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale a sectorului sau se poate transmite prin email.
Depunerea peste termen a declaraţiilor-decont se sancţionează în cazul persoanelor fizice cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, în timp ce pentru nedepunerea declaraţiilor sunt prevăzute amenzi cuprinse între 800 – 1.500 lei.
În ce priveşte persoanele juridice, depunerea peste termen se sancţionează cu amenzi de la 1.000 la 2.000 de lei, iar nedepunerea declaraţiei cu 2.000 – 4.000 lei.
Conform raportului de specialitate, oraşul Bucureşti are „o importantă zestre” de monumente istorice, lăcaşuri de cultură, monumente de arhitectură, obiective religioase, ce oferă Capitalei un potenţial turistic ridicat. „În vederea ridicării nivelului de conştientizare asupra patrimoniului turistic şi cultural pe care îl deţine Municipiul Bucureşti, se impune necesitatea implementării unor proiecte complexe menite să promoveze Capitala ca destinaţie turistică atât la nivel naţional cât şi internaţional”, prevede documentul.