Corlăţean şi Sikorski cer românilor şi europenilor să cumpere vin moldovenesc, după boicotul rusesc

Miniştrii de Externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, au cerut, miercuri, românilor şi europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, după boicotul anunţat de Federaţia Rusă.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 13:38
Corlăţean şi Sikorski cer românilor şi europenilor să cumpere vin moldovenesc, după boicotul rusesc

Şeful diplomaţiei române a precizat că Bucureştiul împărtăşeşte „profunda preocupare a guvernului moldovean faţă de această situaţie care riscă să genereze pierderi economice importante pentru Republica Moldova, dar care poate fi interpretată şi ca o formă de presiune”.

„L-am informat pe primul-ministru, pe ministrul Agriculturii, pentru a putea demonstra rapid solidaritate din partea României şi contăm pe reacţia solidară şi a altor state europene”, a declarat Titus Colăţean, adăugând că se aşteaptă o evaluare de impact „cu elemente concrete financiare din partea Republicii Moldova”, pentru a putea lua o decizie.

„Din punct de vedere politic, suntem hotărâţi să demonstrăm solidaritate şi vom discuta prin instituţiile competene posibilităţile de a mări cotele de importuri din Repulica Moldova. Vorbim de vin de fructe, de struguri şi de alte produse”, a subliniat Corlăţean, care a făcut un apel public către companiile private şi către populaţia din România pentru a-şi exprima solidaritatea cu Republica Moldova.

La rândul său, Radosław Sikorski a susţinut că „boicoturile economice motivate politic sunt inacceptabile şi ilegale” şi, de asemenea, sunt ineficiente pe termen lung”.

Lăudând coniacul moldovenesc, Radosław Sikorski a precizat că, dacă va exista un boicot rusesc, această băutură va avea „gustul libertăţii şi ar trebui să fim solidari la modul personal, cumpărând şi consumând mai mult vin şi coniac moldovenesc, pentru ca ei să simtă solidaritatea noastră”.

În încheiere, ministrul român de Externe a dezvăluit mica supriză pregătită omologului polonez, faptul că la masă vor servi atât vin românesc, cât şi vin moldovenesc.

„Vom avea o contribuţie personală”, a replicat râzând Radosław Sikorski.

Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat marţi că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza „calităţii nesatisfăcătoare” a producţiei de alcool, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina sa electronică.

Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdicţii vor fi valabile până când autorităţile competente din Republica Moldova nu vor lua măsuri adecvate pentru satisfacerea cerinţelor impuse.

„Nu avem de gând să îndeplinim rolul de dădacă pentru economia moldovenească”, a declarat directorul instituţiei, Ghenadi Onişcenko, citat de agenţia rusă Interfax.

Rodica Sturza, directorul Centrului Naţional pentru Verificarea Calităţii Producţiei Alcoolice din Republica Moldova, a declarat că „aceste afirmaţii sunt lipsite de temei”, informează site-ul Publika.md.

„Noi am verificat toate loturile care au plecat, în special în ultimele zile, şi nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmaţiile lor precum că (substanţele nocive depistate în vinuri) depăşesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a adăugat ea.

Rospotrebnadzor a anunţat marţi că în loturile de vinuri importate în ultima perioadă a fost depistată în cantităţi mari o substanţă nocivă, care afectează în special rinichii şi ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protecţia consumatorilor, este vorba de opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti „Purcari”, „Cricova” şi „Aroma”.

Anterior, Rospotrebnadzor a avertizat că, dacă autorităţile moldoveneşti nu vor lua măsuri pentru asigurarea calităţii şi siguranţei producţiei vinicole, importurile de vinuri din Republica Moldova ar putea fi interzise, la fel ca în 2006.

În 2013, peste 24,8 milioane de litri din producţia de băuturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova în Rusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anunţat Rospotrebnadzor.

Rusia a introdus anterior, în martie 2006, un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocând calitatea slabă a acestora, dar Chişinăul a apreciat că este vorba despre o decizie politică.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...