”Ne consacrăm ajutării Taiwanului să-şi dezvolte capacitatea de a se apăra singur”, a declarat duminică şeful Pentagonului la CNN, fără să se angajeze la un o viitoare trimitere de trupe americane pe insulă.
Statele Unite au, în mod istoric, o politică de ”ambiguitate strategică” în privinţa unei eventuale intervenţii militare americane în cazul în care Taiwanul este atacat de către China.
Preşedintele american Joe Biden, întrebat despre acest subiect, luna trecută, la postul CBS, a răspuns că ”da”, armata americană ar apăra Taiwanul, ”în cazul în care ar avea loc un atac fără precedent”.
CNN l-a întrebat pe Lloyd Austin dacă armata americană se pregăteşte să trrimitîă militari în Taiwan, după acele declaraţii ale lui Joe Biden.
Lloyd Austin nu a răspuns în mod direct la această întrebare.
”Armata americană este în continuare pregătită să ne apere interesele şi să se ridice la înălţimea angajamentelor noastre. Cred că preşedintele (Joe Biden) a fost clar în răspunsurile pe care le-a dat unei întrebări ipotetice”, a subliniat şeful Pentagonului.
”Însă, încă o dată, continuăm să acţionăm pentru a ne asigura că avem capapcităţi potrivite, la locul potrivit” pentru a ”ne ajuta aliaţii să menţină o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă”, a subliniat Lloyd Austin.
”Ambiguitatea strategică” a Statelor Unite vizează atât să descurajeze China să invadeze Taiwanul, cât şi să îi împiedice pe liderii insulei să provoace Beijingul – prin declararea oficială a independenţei Taiwanului.
Lloyd Austin anunţă că nu vede nicio ”ameninţare iminentă” a invaziei insulei de către China.
Însă, o activitate militară în creştere în Strâmtoarea Taiwan arată că China încearcă să stabilească ”o nouă normalitate”, consideră el.
Washingtonul şi-a întreruot relaţiile diplomatice oficiale cu taipeiul în 1979, prin recunoaşterea Beijingului ca singurul reprezentant al Chinei.
Însă, în paralel, Statele Unite şi-au păstrat un rol decisiv – şi delicat de menţinut – în susţinerea Taiwanului.
O lege obligă Statele Unite să vândă material militar Taiwanului, cu scopul organizării apărării acestuia de armata cu mult superioară ca număr a Chinei.
China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o unifice cu restul teritoriului chinez de la sfârşitul Războiului Chinei, în 1949.