Vineri, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei, posibil o plafonare a preţului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar. În timp ce multe state membre UE cer impunerea unui plafon a preţului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar, altele, inclusiv Germania, se opun.
Miniştrii Energiei din Grecia, Germania, Franţa, Spania, Italia, Belgia şi Polonia vor discuta propunerea Atenei într-o teleconferinţă săptămâna aceasta, a explicat Skrekas, fără a da amănunte suplimentare.
Acesta a adăugat: „Sper că vom reuşi în final să obţinem majoritatea astfel încât să existe în Europa o plafonare a preţurilor la gaze naturale”.
Într-un articol publicat luni de Bloomberg, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a cerut Europei să-şi recapete controlul asupra pieţei sale de gaze, stabilirea unui plafon urmând să acţioneze ca un „mecanism de urgenţă”, permiţând funcţionarea activităţii pe piaţă la un nivel rezonabil.
Mitsotakis a explicat că are o propunere privind nivelul plafonului dar nu vrea să o dea publicităţii deoarece au loc negocieri confidenţiale în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
Vineri, liderii UE vor discuta la Praga următoarele măsuri menite să ţină sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune. Comisia a repetat că guvernele UE pot încă să folosească 225 miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine neutilizate din fondul UE de revenire post-pandemie şi să le utilizeze pentru a răspunde la criza energetică.
Deşi nu este suficient timp ca Grecia să aibă până atunci propunerea finalizată, ţara va putea prezenta o propunere cuprinzătoare înaintea reuniunii de luna aceasta a miniştrilor Energiei din UE, a dat asigurări Skrekas.