Eurodeputaţii au aprobat acordul încheiat cu Consiliul UE referitor la extinderea mandatului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), cu 542 voturi pentru, 43 împotrivă şi 9 abţineri. Noua legislaţie urmăreşte să consolideze capacitatea Uniunii de a preveni şi gestiona epidemiile de boli transmisibile şi de a se pregăti pentru acestea.
ECDC va coopera cu Comisia Europeană, cu autorităţile naţionale, cu organismele Uniunii Europene şi cu organizaţiile internaţionale pentru a garanta că activităţile lor sunt coerente şi se completează reciproc. Pentru a genera date comparabile şi în timp util, ECDC va coordona standardizarea procedurilor de colectare a datelor, dar şi validarea, analizarea şi diseminarea datelor la nivelul UE.
În plus, ECDC va monitoriza îndeaproape capacitatea sistemelor naţionale de sănătate de a detecta şi de a preveni epidemiile de boli transmisibile, dar şi capacitatea lor de a răspunde la aceste epidemii şi de a se redresa în urma lor. De asemenea, va identifica lacunele existente şi va oferi recomandări bazate pe date ştiinţifice.
De asemenea, Parlamentul European a adoptat acordul privind o serie de măsuri care vor permite Uniunii Europene să anticipeze şi să răspundă mai bine la ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii.
Noile norme includ o mai bună planificare a prevenirii, pregătirii şi răspunsului la nivelul Uniunii şi la nivel naţional. Comisia va fi în măsură să recunoască în mod oficial o urgenţă de sănătate publică la nivelul Uniunii Europene, care ar declanşa o cooperare mai strânsă în interiorul Uniunii şi ar permite dezvoltarea şi stocarea în timp util a contramăsurilor medicale.
Legislaţia clarifică şi procedurile pentru a achiziţiona în comun medicamente şi dispozitive medicale, inclusiv posibilitatea de a limita achiziţiile paralele şi activităţile de negociere ale ţărilor participante în cazul produselor achiziţionate în comun la nivelul Uniunii Europene.
În urma voturilor finale din plenul PE, textele vor trebui acum să fie aprobate oficial şi de Consiliu, urmând să fie apoi publicate în scurt timp în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Ca parte a construirii unei uniuni europene a sănătăţii, Comisia Europeană a propus, la 11 noiembrie 2020, un nou cadru de securitate sanitară, pe baza lecţiilor învăţate din combaterea COVID-19. Pachetul include trei acte legislative: un rol mai important pentru Agenţia Europeană pentru Medicamente, extinderea mandatului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor şi o propunere de regulament privind ameninţările transfrontaliere grave pentru sănătate.