Acţiunile companiilor farmaceutice vor creşte cu 10–20%, conform estimărilor de preţ-ţintă

Biofarm Bucureşti (BIO) are vânzări şi profituri tot mai mari an de an şi investitorii şi-au depăşit temerea că SIF-urile vor face din companie un vehicul de investiţii la bursă. Expansiunea Antibiotice Iaşi (ATB) pe pieţele central şi est europene ia amploare. Acţiunile farmaceutice au perspective certe de creştere.
Adrian N. Ionescu - lun, 16 sept. 2013, 21:00
Acţiunile companiilor farmaceutice vor creşte cu 10–20%, conform estimărilor de preţ-ţintă

Sectorul farmaceutic din România tinde să se alinieze nivelului de dezvoltare al sectorului similar european, iar în ultima perioadă a beneficat de schimbările legislative privind taxa de clawback, intrate în vigoare la sfârșitul anului trecut“, a declarat Magda Sirghe, analist la casa de brokeraj Tradeville, pentru ECONOMICA.NET.

Cotațiile tuturor celor trei companii producătoare din domeniul farmaceutic, Antibiotice Iași (ATB), Biofarm București (BIO) și Zentiva București (SCD) – s-au apreciat în ultimul an. „Au beneficiat atât de sentimentul favorabil existent pe piață cât și de rezultatele financiare în creștere, care, în general, au depășit, la semestru, țintele bugetate“, spune Magda Sirghe.

Așa se face că perspectivele acțiunilor farmaceutice sunt favorabile.

Preţuri ţintă

Pentru acţiunile Biofarm Bucureşti (BIO) „ţinta de preţ obţinută prin două modele distincte de evaluare se încadrează în intervalul 0,295 – 0,311 lei / acţiune”, potrivit analiştilor casei de brokeraj BT Securities.

Cel mai recent preţ BIO la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este de 0,268 lei / acţiune, ceea ce indică un potenţial de creştere de 10 – 14 %, faţă de preţul actual, potrivit preţului ţintă estimat de BT Securities.

Pe de altă parte, consensul analiștilor Reuters indică un preț țintă mediu de 0,68 lei / acţiune Antibiotice Iași ATB. „Comparativ cu sectorul companiilor europene similare, titlurile ATB apar ca puternic subevaluate“, remarcă Magda Sirghe de la Tradeville.

Estimările de preţ ţintă sunt în creștere, față de 0,566 lei / acţiune ATB, în primăvară. Potenţialul de creştere al acțiuni este de 44%, faţă de preţul actual. La prețul țintă vechi, creșterea era de 20%.

Cea mai recentă recomandare pentru acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB) este „Cumpără“ și datează din primăvară.

Biofarm

„Vânzările totale ale Biofarm (BIO) au crescut cu peste 10% atât în prima jumătate a anului 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi în 2012 faţă de 2011. Această evoluţie nu este deloc surprinzătoare având în vedere că, în ultimii 10 ani, compania a înregistrat an de an valori tot mai mari ale vânzărilor ca urmare a diversificării portofoliului de produse, specializării şi promovării„, scrie Diana-Elena Radu, analist la BT Securities.

Profiturile nete ale BIO au urmat în mare aceeaşi tendinţă, marja neta de profitabilitate oscilând, în ultimii ani, în jurul nivelului de 20%.

Astă primăvară, analiştii erau nemulţumiţi de riscurile asumate de companie prin propriile investiţii la bursă.  Cu toate că firma raportase pe anul trecut un profit din operaţiuni financiare de 5,4 milioane de lei (în creştere cu 343% an/an), pe fondul ajustării valorii portofoliului de investiţii financiare.

Între timp, piaţa a depăşit preţul ţintă estimat atunci de SSIF Broker Cluj Napoca (0,227 lei / acţiune BIO).

Biofarm este a zecea companie farmaceutică din România, după vânzări, pe o piaţă farmaceutică de 11,7 miliarde de lei, în creştere cu peste 8% anul trecut, potrivit studiului de piaţă al CEGEDIM, citat de BT Securities.

„Strategia companiei este axată pe lansarea de noi produse. Biofarm vrea să continue să lanseze aproximativ 10 produse noi în fiecare an” şi să le promoveze insistent. Compan ia investeşte înn promovarea produselor şi „în impunerea sa ca brand pe piaţa autohtonă. Cheltuielile de
marketing şi vânzări reprezintă 21% din cifra de afaceri (în 2012)”, potrivit raportului la BT Securities.

Antibiotice

La rândul său, Antibiotice Iaşi (ATB) îşi continuă strategia de expansiune externă după ce a reuşit performanţa să intre pe piaţa nord americană. Antibiotice Iaşi (ATB) va creşte exporturile în SUA.

 „Antibiotice și-a reorientat structural actvitatea. Urmărește obținerea de rezultate cât mai uniforme de–a lungul celor patru trimestre“, spune Magda Sirghe de la Tradeville.

Astfel că, „prin menținerea ritmului de creștere în cel de-al doilea trimestru din 2013, compania estimează un profit brut cu 3% mai mare decat cel bugetat“, remarcă analistul de la Tradeville.

Compania se va în cadra, astfel, în Planul de afaceri până în 2015. Este a patra cea mai mare companie farmaceutică din România.

Valoarea exportată de ATB a crescut cu 30%, iar „piața din SUA a devenit, după auditul favorabil al Autorității americane în domeniu (FDA), principala piață de desfacere pentru exportul de forme farmaceutice finite“, remarcă Magda Sirghe.

„Pe lângă plata unui dividend atractiv, al cărui randament brut se ridică la 9,42%“, compania a decis în acest an și majorarea capitalul social cu 10,3 milioane RON.

Perspectivele erau evidente încă de la începutul anului.

După ce a început să se concentreze pe pieţele externe, volumul exporturilor a crescut de la 13 milioane de dolari în 2009, la 20 de milioane de dolari anul trecut. Managementul speră la exporturi de 23,5 milioane de dolari în acest an”, scria Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker Cluj Napoca, în cel mai recent raport dedicat companiei.

Mai nou, Antibiotice Iaşi analizează deschiderea de reprezentanţe în zece state, printre care Polonia, Cehia, Slovacia, R. Moldova, Ucraina şi Serbia, pentru a-şi creşte vizibilitatea şi livrările pe aceste pieţe. Lor li se adaugă Macedonia, Bosnia şi Muntenegru, dar şi Kazahstan şi Uzbekistan.

„Piaţa Europei reprezintă un obiectiv prioritar pentru compania Antibiotice. În prima jumătate a anului 2013 au fost negociate şi demarate proiecte de acces pentru produse injectabile, capsule, comprimate şi forme semisolide. În aceste condiţii, estimăm că exporturile pe pieţele Uniunii Europene vor creşte semnificativ în valoarea cifrei de afaceri la export pe termen mediu”, se arată într-un raport trimis la Bursă , la începutul lunii trecute.

Cifra de afaceri la export în primul semestru al acestui an a fost de 43,7 milioane lei, în creştere cu 30% comparativ cu valoare înregistrată în 2012. Vânzările totale ale producătorului de medicamente au scăzut cu 4% în perioada menţionată, la 141,8 milioane lei (32,3 milioane euro), iar profitul net cu 37%, la 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro).

La începutul anului, compania estima pentru acest an o creştere cu 17% a vânzărilor la export, comparativ cu 2012, când a obţinut 20 de milioane dolari.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru cel mult următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor......
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...