„Avem şansa să devenim un punct vibrant pe harta Europei Centrale şi de Est. Trebuie luate măsuri serioase. BVB este una dintre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est. (…) Avem resurse şi potenţial să obţinem mai mult. În prima fază, nu ar trebui să dureze mai mult de doi ani. Ar trebui să ajungem o piaţă medie ca cifre, precum Budapesta sau Praga. Depinde de ce măsuri, instrumente introducem pentru a ajunge la acest obiectiv. Mai apoi ar trebui să avem obiectiv să transformăm BVB în a doua cea mai vibrantă bursă din regiune, după Varşovia. Peste ani, este posibil ca Europa Centrală şi de Est să fie asociată cu două pieţe dinamice, Varşovia şi Bucureşti, şi a treia Viena”, a spus joi Sobolewski, la o conferinţă pe tema pieţei de capital.
Tranzacţiile cu acţiuni desfăşurate pe BVB de la începutul acestui an au totalizat 5,54 miliarde lei (1,2 miliarde euro), iar capitalizarea pieţei se ridică la 24,7 miliarde euro.
Bursa de la Praga a înregistrat în prima jumătate a anului transferuri cu acţiuni de 3,63 miliarde euro şi are o capitalizare de 40,7 miliarde euro.
Tranzacţiile cu acţiuni efectuate în primele opt luni ale anului pe bursa de la Varşovia au însumat 40,6 miliarde euro, capitalizarea pieţei fiind de 190,3 miliarde euro.
Sobolewski a menţionat că a avut o întâlnire cu un reprezentant al unei bănci mari, care a venit să vadă posibilităţile de investiţii în România.
„L-am întrebat când a mai fost pe-aici şi mi-a răspuns că poate acum un an-un an şi jumătate. Ceea ce spune ceva. Ar trebui să lucrăm astfel încât asemenea vizite să fie mai dese, mai ales dacă este vorba de oameni care au bani şi ei pot folosi pentru a alimenta orice piaţă din lume. Am avut note optimiste. (…) România are o mare şansă să devină o poveste de creştere, a fost opinia lui, la care subscriu”, a mai spus directorul general al Bursei de la Bucureşti.
El a menţionat că pentru atingerea obiectivelor propuse trebuie făcute unele schimbări, atât în ceea ce priveşte mecanismele pieţei, cât şi regulile de tranzacţionare.