Hidroelectrica sparge recordul la profit şi se bate pentru titlul de campion al statului

Compania are 800 de milioane de lei profit la primele opt luni, iar la sfârşitul anului estimează peste un miliard de lei. Rezultatul este făcut în condiţiile unui an cu debite normale, nu excepţionale ca în 2010.
Florin Cojocaru - Dum, 15 sept. 2013, 19:48
Hidroelectrica sparge recordul la profit şi se bate pentru titlul de campion al statului

Hidroelectrica a înregistrat, la nouă luni, un profit net de 800 de milioane de lei iar previziunile pentru tot anul 2013 indică un beneficiu de peste 1 miliard de lei, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Remus Borza, şeful Consiliului de Supravaghere al companiei de stat, fost administrator judiciar al ei.

„Avem aceste rezultate în condiţiile în care am uzinat cu 20% mai multă apă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Vorbim despre cel mai mare profit înregistrat vreodată de Hidroelectrica. Precedentul record data din 2010, an cu o producţie record de peste 17 TWh, 280 de milioane de lei”, arată Borza. Potrivit acestuia, în acest an producţia de energie electrică a Hidroelectrica va atinge 14 TWh.

Dacă previziunile privind profitul se adeveresc, Hidroelectrica va deveni una din companiile cu cele mai mari beneficii din România şi la bătaie cu Romgaz pentru cea mai profitabilă companie de stat. Producătorul de gaze din Mediaş a realizat, anul trecut, un profit de aproape 300 de milioane de euro. Lider incontestabil la profit este Petrom, companie românească deţinută de austriecii de la OMV.

Cea mai bună perioadă pentru Hidorelectrica a fost prima jumătate a lui 2013, când compania a beneficiat de debite mari pe râurile interioare şi lacuri pline, deci de o capacitate mare de uzinare. Spre exemplu, debitul mediu al Dunării a fost, în această perioadă, de 10-12.000 de metri cubi pe secundă. Ulterior, in lunile iulie şi august, seceta a scăzut drastic debitele Dunării, ajunse la 2.700 -2.800 de metri cubi pe secundă, iar compania a produs mai puţină energie.

Chiar şi în prezent, producţia de energie a Hidroelectrica este mult mai scăzută decât în mod normal. Astfel, în ultimele zile, energia hidro produsă a oscilat în jurul a 1.000 MW, mult mai puţin decât uzualul de 2.500 – 3.000 de MW.

Hidroelectrica a fost în insolvenţă un an de zile, din vara lui 2012 până în vara acestui an. Înainte de intrarea în insolvenţă, compania ajunsese  într-o situaţie financiară dezastruoasă, cu datorii de sute de milioane de euro, pierderi de zeci de milioane şi o cifră de afaceri în scădere accelerată.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. În mod normal, compania asigură circa o treime din consumul naţional. Cel mai important activ al Hidroelectrica este hidrocentrala Porţile de Fier cu o capacitate de 2,2 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...